Οι νέοι λεονταρισμοί της Τουρκίας, που αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ, δεν πτοούν την Λευκωσία αλλά ούτε και τους πετρελαϊκούς κολοσσούς με τους οποίους έχει συνάψει συμφωνίες.
Λίγες ώρες μετά τη διατύπωση των νέων τουρκικών απειλών Λευκωσία και ExxonMobil επιβεβαίωσαν το «deal» για το οικόπεδο 10 (οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν στο τέταρτο τρίμηνο του 2018), ενώ παράλληλα ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει ενδιαφέρον και για το «διαφιλονικούμενο» από την Τουρκία, τεμάχιο 7.
Ο Ανώτερος αντιπρόεδρος της ExxonMobil Νιλ Τσάπμαν, συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και εξέφρασε την προσήλωση της εταιρείας-μαζί με την Qatar Petroleum- για την υλοποίηση της γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
H ExxonMobil καλοβλέπει και το τεμάχιο 7-Πιθανή σύμπραξη με την Τotal
Ο κ.Τσάπμαν, μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον της ExxonMobil και για το τεμάχιο 7, το οποίο βρίσκεται στα νότια της κυπριακής ΑΟΖ και γειτνιάζει με την αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία θέτει ζήτημα παραβίασης της υφαλοκρηπίδας και των υδάτων της, ωστόσο αυτό που θέλει να αποφύγει, όπως επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές, είναι να υπάρξει σύμπραξη των ExxonMobil και Total στο εν λόγω οικόπεδο. Τα σενάρια περί σύμπραξης ακούγονται έντονα το τελευταίο διάστημα και μάλιστα το υψηλόβαθμο στέλεχος της Exxon ρωτήθηκε επ’ αυτού, επιλέγοντας να απαντήσει με διπλωματικό τρόπο, σημειώνοντας ότι «είναι πρόωρο να γίνεται αναφορά σε συνεργασία με την TOTAL στο συγκεκριμένο τεμάχιο».
Νέες προκλήσεις από την Τουρκία -Τί φοβάται
Η Άγκυρα εγείρει, σηκώνει ψηλά το ζήτημα του οικοπέδου 7. Δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ και υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι τα νότια της Κύπρου! Επιπρόσθετα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, επιμένει και πάλι στην κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή, επικαλούμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Πίσω από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ελλοχεύει ο φόβος της, ότι η εδραίωση της παρουσίας των πετρελαϊκών κολοσσών στην περιοχή και οι συμφωνίες που επιτυγχάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, θα δημιουργήσουν αρνητικά τετελεσμένα για την ίδια. Εξέλιξη που θέλει να αποφύγει πάση θυσία και γι' αυτό τον λόγο συνεχίζει να καταφεύγει σε τακτικές μπούλινγκ και απειλών, που προς το παρόν δεν έχουν καταστεί ικανά να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας.