Το ιδιοκτησιακό μέλλον της Μεβγάλ κρίνεται στη σημερινή κρίσιμη Γενική Συνέλευση, όπου ουσιαστικά θα αποφασιστεί εάν η βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια ή θα περάσει στο επενδυτικό fund Sankaty, το οποίο συγκροτούν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons.
Οι μέτοχοι - οι οικογένειες Χατζάκου, Συμεωνίδη, Χατζηθεοδώρου, Παπαδάκη και η ΔΕΛΤΑ- καλούνται να αποφασίσουν εάν θα καλύψουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 10 εκατ. ευρώ ή θα συναινέσουν στο deal με το fund.
Η δεύτερη περίπτωση αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως πλήρη εξαγορά της εταιρίας ή απόκτησή της με option πενταετίας.
Τη συμφωνία με το fund φέρονται να εγκρίνουν και οι πιστώτριες τράπεζες, με πρώτη τη Eurobank, η οποία έχει χορηγήσει την πλειονότητα των δανείων της γαλακτοβιομηχανίας.
Η Μεβγάλ αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα τη δυσκολία της να ανταποκρίνεται εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, καθώς και προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών.
Τον Απρίλιο του 2014 η εταιρία είχε υπογράψει προσύμφωνο με τη Δέλτα, για την εξαγορά από την τελευταία του 43% που κατέχουν οι οικογένειες Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου έναντι 4,5 εκατ. ευρώ. Το τίμημα επρόκειτο να καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεων 3,8 εκατ. ευρώ της Μεβγάλ προς τη Δέλτα και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ που θα χορηγείτο από τις πιστώτριες τράπεζες στη βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσής της.
Ωστόσο η πλευρά Παπαδάκη τελικά αρνήθηκε να μεταβιβάσει τις μετοχές και η Δέλτα προσέφυγε στα δικαστήρια για αθέτηση των όρων του προσυμφώνου.
Η οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου είναι ο μεγαλομέτοχος της Μεβγάλ με μερίδιο 43% και ακολουθούν ο Δημήτρης Συμεωνίδης με 27,5%, η ΔΕΛΤΑ / Vivartia με 14,8%, και η κυρία Μαίρη Χατζάκου με 14,7%.