Πολιτική

Η Γαλλία έγειρε αριστερά -Ιστορικής σημασίας ανατροπή- Παραμένει η αβεβαιότητα


 Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά οι συνασπισμένες δυνάμεις της Αριστεράς κατόρθωσαν να ανακόψουν την επέλαση της ακροδεξιάς στη Γαλλία και επέτυχαν μιά μεγάλη εκλογική νίκη, που τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ρόλο στη διακυβέρνηση στις χώρας.

 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Λαϊκό Μέτωπο κερδίζει 186 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ο συνασπισμός κομμάτων του Μακρόν 156 και το κόμμα της Λεπέν με τους συμμάχους της 141.

Είναι ένα ιστορικής σημασίας εκλογικό αποτέλεσμα, που μπορεί να επηρεάσει συνολικά τις πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας διέξοδο και προοπτική σε προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις που αντιμάχονται την άνοδο της ακροδεξιάς, του ευρωσκεπτικισμού, της ξενοφοβίας και του αντισυστημικού λαϊκισμού.

 Η εκλογική επιτυχία του Λαϊκού Μετώπου, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της ακροαριστερής “Ανυπότακτης Γαλλίας” του Ζαν Λυκ Μελανσόν και περιέλαβε σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οικολόγους, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη δυναμική αναδιάταξης και ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς - ακόμη και στην Ελλάδα, όπου το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των πολιτικών εξελίξεων.

 Τα σενάρια για κυβέρνηση

Η Γαλλία γυρίζει σελίδα, μπαίνοντας όμως σε μιά νέα περίοδο αβεβαιότητας, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τη φυσιογνωμία του νέου κυβερνητικού σχήματος και τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στον δρόμο προς την επόμενη προεδρική εκλογή το 2027, όπου  - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα είναι παρούσα η Μαρίν Λεπέν

Προς το παρόν ο πρόεδρος Μακρόν φαίνεται ότι έχει κερδίσει το μεγάλο στοίχημα που έθεσε τη βραδιά των ευρωεκλογών, προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα του, που φαινόταν ότι όδευε προς εξαφάνιση, ήρθε δεύτερο σε έδρες υποσκελίζοντας την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.
  Αυτή η επιτυχία, σε συνδυασμό με την ανέλπιστη διάσωση των (δεξιών) γκολικών Ρεπουμπλικάνων που εκλέγουν περί τους 60 βουλευτές, του επιτρέπει να επιδοθεί σε “αλχημείες” προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση υποστηριζόμενη από δεξιούς, κεντρώους και σοσιαλιστές, διασπώντας το Λαϊκό Μέτωπο και αφήνοντας εκτός τους ακροαριστερούς του Μελανσόν.
 Είναι ο μόνος τρόπος για να συγκροτηθεί κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς τους ακροαριστερούς της “Ανυπότακτης Γαλλίας” - και χωρίς βέβαια το κόμμα της Λεπέν.

Οι επιλογές Μακρόν

Θα συναινέσουν οι σοσιαλιστές; Αν το κάνουν, θα είναι καταδικασμένοι να επιστρέψουν στο εξευτελιστικό 2,5% που συγκέντρωσε ο υποψήφιος τους στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Αν το Λαϊκό Μέτωπο παραμείνει συμπαγές, ο Μακρόν έχει δύο λύσεις:

  • Να αναθέσει την πρωθυπουργία σε στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου – πιθανότατα σοσιαλιστή – αποδεκτό από τους κεντρώους και τους Ρεπουμπλικάνους
  • Να δώσει την εντολή σε έναν από τους δικούς του βουλευτές και να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα συνάπτει συμφωνίες κατά περίπτωση με αντιπολιτευόμενα κόμματα για την ψήφιση νομοσχεδίων.

Μια τέτοια κυβέρνηση, δεν πρόκειται βέβαια να μακροημερεύσει: Σε ένα χρόνο, με την παρέλευση της συνταγματικής προθεσμίας, θα ξαναγίνουν εκλογές. Και τότε το κλίμα θα είναι διαφορετικό – για όλους...

 Το κλειδί στην Αριστερά

Η Αριστερά του Λαϊκού Μετώπου είναι λοιπόν  ρυθμιστής των εξελίξεων. Αν παραμείνει ενωμένη, αν δηλαδή οι σοσιαλιστές δεν ενδώσουν στις “σειρήνες” για κυβερνητική συνεργασία με το “Μαζί” του Μακρόν και την γκολική δεξιά, θα “δέσουν τα χέρια” του προέδρου και θα μπορούν να υπαγορεύσουν πολιτικές.

 Ο Μελανσόν ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τις προθέσεις  και τις επιλογές του. Στις πρώτες δηλώσεις μετά την δημοσιοποίση των exit poll είπε:

  • Καμία συνεργασία με το κόμμα του Μακρόν
  • Ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Μέτωπο
  • “Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Ολο το πρόγραμμα και μόνο αυτό...”

 

Διαβαστε επισης