Επιχειρήσεις

Η Folli σε σπιράλ πτώχευσης, «άγνωστος Χ» η Fosun!


Σε ένα σπιράλ πτώχευσης μπαίνει η Folli Follie, μένοντας χωρίς δικαστική προστασία και εκτεθειμένη σε επιθετικές κινήσεις πιστωτών, ενώ για να κατατεθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα εγκριθεί από τους ξένους ομολογιούχους είναι απαραίτητος ένας «λευκός ιππότης» και δεν είναι καθόλου βέβαιο, ως τώρα, ότι η κινεζική Fosun θα θελήσει να παίξει αυτό το δύσκολο ρόλο.

Με τα σημερινά δεδομένα, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης που οδηγεί την εταιρεία εκτός του προστατευτικού πλαισίου της πτωχευτικής νομοθεσίας (άρθρο 106α), κάθε πιστωτής μπορεί να ζητήσει την πτώχευση της Folli Follie, ή της επιβολής μέτρων όπως η συντηρητική κατάσχεση περιουσίας, κάτι που ήδη πέτυχαν μέτοχοι με χθεσινή δικαστική απόφαση.

Παραδόξως, όμως, όπως υπογραμμίζουν νομικοί, με την απόφαση που αίρει τη δικαστική προστασία λύνεται και ένα σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε στην προσπάθεια να τεθεί η Folli Follie σε διαδικασία εξυγίανσης (άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα), με συναίνεση των πιστωτών.

Η απόφαση επιτρέπει στις τράπεζες να ρευστοποιήσουν τις μετοχές της Αττικά Πολυκαταστήματα (36% του μετοχικού κεφαλαίου) και πάρουν πίσω εκ του ασφαλούς τα 45 εκατ. ευρώ δανείων προς την Folli Follie. Έτσι, οι τράπεζες θα βγουν πολύ σύντομα από την ομάδα των πιστωτών.

Αυτό διευκολύνει την έγκριση ενός σχεδίου εξυγίανσης, αφού δεν θα υπάρχουν εξασφαλισμένοι πιστωτές (οι τράπεζες, εν προκειμένω), οι οποίοι πολύ δύσκολα θα έδιναν τη συναίνεσή τους. Για τις τράπεζες, ήταν σαφώς προτιμότερο να οδηγηθεί η εταιρεία σε εκκαθάριση, αφού ήταν πρώτες στη σειρά κατάταξης των πιστωτών και σίγουρα θα ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις τους.

Έτσι, τον πρώτο λόγο πλέον έχουν οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές, δηλαδή κυρίως οι κάτοχοι των δύο σειρών ομολόγων της εταιρείας, για τους οποίους είναι προτιμότερο να παραμείνει εν ζωή η Folli Follie, ώστε να εισπράξουν περισσότερα από όσα θα λάμβαναν σε περίπτωση εκκαθάρισης.

Όμως, για να υπάρξει ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα γίνει δεκτό από τους ομολογιούχους και θα μπορεί να εγκριθεί από το δικαστήριο υπάρχουν δύο σημαντικές προϋποθέσεις:

  1. Η πρώτη είναι, όπως προαναφέρθηκε, να βρεθεί ένας «λευκός ιππότης», ο οποίος θα εισφέρει κεφάλαιο για να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία. Η μόνη εταιρεία που θα μπορούσε να εμπλακεί είναι η κινεζική Fosun, ήδη μέτοχος με 16%. Άλλος ενδιαφερόμενος δεν υπάρχει, όπως φάνηκε από τη στιγμή που παραιτήθηκε η Rothchild από την προσπάθεια. Όμως, το ενδιαφέρον της Fosun δεν είναι επιβεβαιωμένο, αφού παραμένει ακόμη ασαφές και το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για τη διάσωση.
  2. Η δεύτερη είναι, βεβαίως, να λήξει το σίριαλ με τις οικονομικές καταστάσεις του 2017. Η Folli Follie δεν έχει σήμερα ορκωτό ελεγκτή έτοιμο να τις υπογράψει και αυτό αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στο σχέδιο εξυγίανσης, όχι μόνο τυπικό (απαίτηση του νόμου), αλλά και ουσιαστικό: οι πιστωτές και η Fosun δεν μπορούν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για ένα σχέδιο εξυγίανσης, αν δεν ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο για την οικονομική θέση της Folli.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι η παράταση της παραμονής Κουτσολιούτσου στη διοίκηση της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Fosun όσο και οι ξένοι ομολογιούχοι θέλουν να αναλάβει την εταιρεία μια επαγγελματική διοίκηση, που θα αναλάβει και την κατάρτιση του σχεδίου εξυγίανσης. Φημολογείται έντονα, μάλιστα, ότι έχει τεθεί στον κ. Κουτσολιούτσο προθεσμία να παραιτηθεί το αργότερο ως και τις 30 Οκτωβρίου, ημέρα προγραμματισμένης γενικής συνέλευσης.

 

Διαβαστε επισης