Άμυνα & Διπλωματία

Η Ευρώπη κόβει τα λεφτά στην Τουρκία!


Υψηλό τίμημα για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες γεωτρήσεις είναι αποφασισμένη να επιβάλει στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και η αμερικανική πλευρά ενισχύει τη ρητορική της κατά της Άγκυρας για το θέμα, κάνοντας λόγο για «προκλητικές» ενέργειες, που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

Σήμερα παρουσιάζονται στους μόνιμους αντιπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών στις Βρυξέλλες οι κυρώσεις που έχουν επεξεργασθεί οι κοινοτικές υπηρεσίες εναντίον της Τουρκίας, με βάση την εντολή που έλαβαν από τους ηγέτες της Ε.Ε., ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εγκριθούν από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με «διαρροή» που έγινε χθες βράδυ από καλά πληροφορημένη κοινοτική πηγή, τα «στοχευμένα» μέτρα της Ε.Ε. θα προκαλέσουν, σε πρώτη φάση, σοβαρό οικονομικό κόστος στην Άγκυρα:

  1. Τα κονδύλια που λαμβάνει η Τουρκία ως υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. θα υποστούν το 2019 μεγάλη περικοπή, ύψους 145,8 εκατ. ευρώ.
  2. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επανεκτιμήσει τις δραστηριότητές της στην Τουρκία, δηλαδή θα προχωρήσει επίσης σε περικοπή των επενδυτικών κονδυλίων που διαθέτει στη χώρα.

Σε πολιτικό επίπεδο, σημαντικό μέτρο θα αποτελέσει η αναστολή συναντήσεων ανάμεσα σε κορυφαίους Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους, όσο η Άγκυρα θα συνεχίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κατά της Κύπρου.

Επιπλέον, αναμένεται ότι η Κομισιόν θα δηλώσει την ετοιμότητά της να επιβάλει «στοχευμένα» μέτρα, όπως απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, εναντίον νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις. Αυτές οι κυρώσεις, όπως έχει τονίσει το Σin, θα στραφούν πρώτα εναντίον της Turkish Petroleum, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας που έχει την ευθύνη των παράνομων γεωτρήσεων.

Την ίδια ώρα, και οι Αμερικανοί εκφράζουν με έντονο τρόπο την αντίθεσή τους στις τουρκικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο, αντιδρώντας στη νέα γεώτρηση που ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην Καρπασία με το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε χθες λόγο για «προκλητική κίνηση που ανεβάζει την ένταση στην περιοχή». Όπως τόνισε, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Διαβαστε επισης