Επιχειρήσεις

Η Εθνική προσπαθεί να (μην) πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική -Ποιοί είναι οι υποψήφιοι αγοραστές


Φόρμουλα για να παραμείνει η Εθνική Ασφαλιστική υπό τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας αναζητεί η διοίκηση του ομίλου, ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένη να "τρέξει" τις διαδικασίες για την πώληση της εταιρείας. Σύμφωνα με το πλάνο αναδιάρθρωσης που συναρτάται με τις προηγηθείσες ανακεφαλαιοποιήσεις και έχει εγκριθεί από την Κομισιόν, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να πουλήσει το 100% των μετοχών της θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. 

 Η πώληση πρέπει να γίνει εντός του έτους - το αργότερο στις αρχές του 2017. Ομως η τράπεζα έχει ήδη καλύψει τους απαιτούμενους δείκτες και - κατά τη διοίκηση της -  δεν υπάρχει πλέον λόγος να "εκποιηθεί" η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των εργασιών και στην κερδοφορία του ομίλου.

Επιδιώκεται λοιπόν να εξασφαλισθεί η συναίνεση των εποπτικών αρχών για να τροποποιηθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης και να παραμείνει η θυγατρική εταιρεία υπό τον έλεγχο της τράπεζας. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι με την πώληση της τουρκικής  Finansbank και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, η Εθνική έχει καλύψει ήδη τους απαιτούμενεους δείκτες. Αρα μπορεί να απαλλαγεί από την υποχρέωση πώλησης της  Ασφαλιστικής. 

Επειδή όμως είναι αμφίβολο αν θα δοθεί αυτή η έγκριση, προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την εξεύρεση υποψήφιων αγοραστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ήδη αποτίμηση της εταιρείας, το data room είναι έτοιμο, ενώ οι σύμβουλοι ήδη βρίσκονται σε πρώϊμές συνομιλίες με ενδιαφερόμενους υποψήφιους αγοραστές. Η επίσημη διαδικασία πώλησης μπορεί πλέον να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Ως ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι αγοραστές φέρονται η Fairfax (το γκρουπ που ελέγχει την Eurobank), η γερμανική ασφαλιστική Allianz, το ολλανδικό γρουπ ΝΝ και η Interamerican.

Πηγές του Sofokleousin.gr δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να  μεταβιβασθεί στρατηγικό ποσοστό της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EBRD (Ευρωπαϊκής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και η Εθνική Τράπεζα να παραμείνει πλειοψηφούσα μέτοχος

Επισημαίνεται ότι η EBRD  εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και για τη στήριξη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Στον ασφαλιστικό κλάδο έχει ήδη αποκτήσει συμμετοχή στην "Ευρωπαϊκή Πίστη". Συμμετέχοντας και στην Εθνική Ασφαλιστική θα ενίσχυε την παρουσία της στην ελληνική και σε ανατολικοευρωπαϊκές αγορές.  Παράλληλα η μητρική Εθνική Τράπεζα θα αποκόμιζε οφέλη από την ανάπτυξη της θυγατρικής της και από την ισχυρή παρουσία της στον τομέα ασφαλιστικών εργασιών.