Διεθνή

Η Εσθονία ζητά τη συνδρομή της Κίνας για τα κομμένα υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική


Η Εσθονία ήρθε σε επαφή με τις κινεζικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το πώς, δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών στην Θάλασσα της Βαλτικής υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας.

Νωρίς στις 8 Οκτωβρίου, ένας αγωγός φυσικού αερίου και ένα υποθαλάσσιο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία στη Θάλασσα της Βαλτικής έσπασαν, λόγω κάποιας ενέργειας που, σύμφωνα με φινλανδούς ερευνητές, μπορεί να ήταν δολιοφθορά.

Την περασμένη εβδομάδα, η εσθονική κυβέρνηση δήλωσε ότι «ανθρώπινη παρέμβαση» προκάλεσε ζημιά στο καλώδιο και ότι πιθανώς ευθύνεται επίσης για τη μερική βλάβη που υπέστη εκείνη τη νύχτα ένα άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών μεταξύ Εσθονίας και Σουηδίας.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι δύο πλοία, το υπό σημαία Χονγκ-Κονγκ NewNew Polar Bear και το υπό ρωσική σημαία Sevmorput, βρίσκονταν και στις τρεις τοποθεσίες την ώρα που προκλήθηκαν οι ζημιές, σύμφωνα με τα στοιχεία της MarineTraffic, ενός παρόχου υπηρεσιών παρακολούθησης πλοίων και ναυτιλιακών αναλύσεων.

Τα περιστατικά αυτά που έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας, ώθησαν το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα και το Ελσίνκι να έρθει σε επαφή με τη Μόσχα και το Πεκίνο μέσω διπλωματικών διαύλων σχετικά με τα περιστατικά.

Το Ελσίνκι ερευνά τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αγωγό και το Ταλίν εκείνες που προκλήθηκαν στα καλώδια.

Την περασμένη εβδομάδα οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τον ρόλο των δύο πλοίων και αν οι ζημιές στα καλώδια τηλεπικοινωνίας ήταν σκόπιμες ή ένα αποτέλεσμα αμέλειας.

«Η Εσθονία έχει έρθει σε επαφή με τις κινεζικές αρχές για να ενθαρρύνει τη συνεργασία σχετικά με την έρευνα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του είπε ότι η Εσθονία επιθυμεί να ενθαρρύνει «την οποιαδήποτε συνεργασία που είναι αναγκαία για την έρευνα» προσθέτοντας πως με την Ρωσία δεν υπήρξε επαφή «καθώς δεν θεωρήσαμε ότι δεν είναι αναγκαία».

Νωρίτερα σήμερα η Κίνα έκανε έκκληση για μια «αντικειμενική, δίκαιη και επαγγελματική» έρευνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αγωγό φυσικού αερίου.

«Εξυπακούεται ότι το κινεζικό πλοίο βρισκόταν κανονικά στα σχετικά ύδατα τη στιγμή του συμβάντος και δεν διαπιστώθηκαν ανωμαλίες λόγω των κακών συνθηκών της θάλασσας εκείνη τη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβαστε επισης