Επιχειρήσεις

Η ΕΕ δίνει δουλειές και χρήμα, η Ελλάδα μπορεί να πάρει;


Τέσσερα χειροπιαστά οφέλη μέσα από ένα πρόγραμμα για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (ERDF) που προεξοφλεί εκπαίδευση σε άτομα χαμηλών δεξιοτήτων στο κλάδο των ξενοδοχείων, των εκδηλώσεων, τον τουρισμό. Βιώσιμη επαγγελματική ενσωμάτωση μέσα από συνεργασίες ξενοδοχείων. Συνεισφορά στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας των γειτονικών οικονομιών. Συνεισφορά στην διαμόρφωση ενός φιλικού γεωγραφικού τοπίου και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

της Ελενας Ερμείδου

 Το εγχείρημα αυτό τοπικού χαρακτήρα, με την κωδική ονομασία  «Belvue», κοινοπραξία της κοινότητας του MolenbeekSaintJean, της πόλης των Βρυξελλών, και των Γιατρών του Κόσμου στις Βρυξέλλες  συνεχάρη δια της φυσικής της παρουσίας η Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την Περιφερειακή Ανάπτυξή  Corina Cretu σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Belvue στο Molenbeek του Βελγίου.

Σε ερώτηση του Sofokleousin.gr  αν από ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να «κερδίσει» και η Ελλάδα -η οποία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα πρέπει να γυρίσει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας-  η Επίτροπος απάντησε ότι φυσικά θα μπορούσε να επωφεληθεί των προγραμμάτων αυτών. Ομως δεν έχει υποβάλει καμία πρόταση.

Η Επιτροπή και συγκεκριμένα η κ. Cretu ενθαρρύνει και επιμένει να γίνουν τροποποιήσεις στα σχέδια της Ελλάδας για την ανάληψη τέτοιων καινοτόμων προγραμμάτων. Όπως συγκεκριμένα είπε, αυτή την στιγμή επιχειρεί συνομιλίες με τον Δήμαρχο της Αθήνας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι.

Στην εκδήλωση, επίσης παρευρέθηκαν και μίλησαν οι κ.κ.Q Rudi Vervoort Υπουργός και Πρόεδρος της Περιοχής των Βρυξελλών, Françoise Schepmans Δήμαρχος της Κοινότητας του Molenbeek Saint Jean, εκπρόσωπος των Ιατρών του Κόσμου (Μédecins du Monde) καθώς και ο τραγουδιστής ντόπιος κάτοικος του Molenbeek Aboubakr Bensaihi ο οποίος κατέθεσε την μαρτυρία για την πρόσφατες αλλαγές που διαδραματίστηκαν στην πόλη του, κ.α.

 Τι επιτυγχάνουν νέα προγράμματα και, τι είναι το Belvue

Χειροπιαστό παράδειγμα προς μίμηση το οποίο αναδεικνύει τα οφέλη των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το περιφερειακό έργο BelleVue. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 10.815.062 ευρώ υποστηρίχτηκε από το Πρόγραμμα της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (ERDF, 2007 – 2013, 2014 - 2020) από το Ομοσπονδιακό Κράτος,  (το πρόγραμμα για την Αστική Πολιτική και την Περιοχή της πρωτεύουσας των Βρυξελλών (συμφωνία γειτονικών περιοχών).

Το έργο που χρηματοδοτήθηκε και σήμερα δουλεύει με επιτυχία συνδυάζει αστική αναβάθμιση, ανάπλαση της βιομηχανικής και ιστορικής κληρονομιάς και την τόνωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή του Molenbeek – Saint Jean. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2015:

 

Η παλαιά ζυθοποιία ανακαινίσθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα χαμηλών εκπομπών ενέργειας, ενώ, ένα νέο οικοδόμημα φιλοξενεί την μονάδα εκπαίδευση του ξενοδοχείου. Τα εγκαίνια όλου του κτιρίου έγινα ένα χρόνοσχεδόν μετά την ολοκλήρωση του, με την έλευση του 2016.

Μία τοποθεσία  - 3 καινοτόμα προγράμματα

Η τοποθεσία στεγάζει τρία καινοτόμα προγράμματα: 1. Την ανάπτυξη του Molenbeek, 2. To ARTWORK και 3. Το ξενοδοχείο Belvue.

To 3 αστέρων ξενοδοχείο Bellevue, 15 λεπτά της ώρα περπατώντας από το την ιστορική Πλατεία των Βρυξελλών διαθέτει 29 δωμάτια φιλοξενίας, και αποτελεί πρώτο του είδους του στις Βρυξέλλες. Όχι μόνο είναι ένα νέο σύγχρονο κτίριο, στεγάζει και ειδικά διαμορφωμένους χώρος εκπαίδευσης προσωπικού για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Τι σημαίνει και πώς υποστηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη

Το ξενοδοχείο σταθερά υποστηρίζει την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας, συνεισφέροντας στην διαμόρφωση ενός ευχάριστου τοπίου και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Προσφέρει εκπαίδευση σε ανθρώπους χαμηλών δεξιοτήτων που αναζητούν εργασία, συνδυάζοντας την θεωρία με την πρακτική εμπειρία στο ξενοδοχείο, στην διοργάνωση εκδηλώσεων, και στο τομέα του τουρισμού. Επιπρόσθετα, προσφέρει μία ρεαλιστικά άλλη προοπτική στην εργασία.

Το κέντρο εκπαίδευσης στεγάζεται σε χώρο 1000τμ. Οι εκπαιδευόμενοι ακολουθούν επιμορφωτικά προγράμματα, και πρακτική εκπαίδευση η οποία δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να εφαρμόσουν στην πράξη ότι έχουν διδαχθεί.

 Το ART2WORK, στον σχεδιασμένο χώρο της παρασκευής ζύθου 600τμ με θέα στο κανάλι προσφέρει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα χώρο ειδικά σχεδιασμένο που ενισχύει τον διαμοιρασμό, ενισχύει την απορρόφηση των γνώσεων και βάζει στο ίδιο τραπέζι ανθρώπους με  διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικούς στόχους, διαφορετικές αξίες, ικανότητες, διαφορετικά δυνατά και αδύνατα σημεία.

 

 Επίσης, ενσωματώνει συνεργασίες με επαγγελματίες από το κλάδο των ξενοδοχείων. Ετσι, το ξενοδοχείο συνδυάζει εργασία, αναβάθμιση του αστικού ιστού, και ενεργειακή απόδοση.

Περιφερειακά τέλος του ξενοδοχείου έχει δημιουργηθεί λαχανόκηπος όπου οι εκπαιδεύομενοι καλλιεργόυν με τρόπους βιολογικούς διάφορα φυτα τα οποία και πωλούν στην τοπική κονωνία

 

Οι Γιατροί του Κόσμου, ο ρόλος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων

Το έργο περιλαμβάνει και τους Γιατρούς του Κόσμου. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι Βρυξέλλες ήρθαν αντιμέτωπες με συνθήκες φτώχειας η οποία αυξάνονταν. Ως αποτέλεσμα ένα μεγάλος αριθμός ανθρώπων αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας αλλά και κοινωνικά προβλήματα, έχοντας δυσκολία στην πρόσβαση σε μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επί πλέον οι Βρυξέλλες από το 2015 αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την μετανάστευση και το προσφυγικό. Οι Γιατροί του Κόσμου στο Βέλγιο ανέπτυξαν ποίκιλες mobile λύσεις όπου τους επιτρέπεται να πηγαίνουν κατευθείαν στο περιβάλλον που ζουν οι πρόσφυγες και οι άνθρωποι που ζουν δύσκολες καταστάσεις.

Η mobile λύση εφαρμόζεται στην πράξη δια του Medibus. Πρόκειται για λεωφορείο που είναι εφοδιασμένο με εθελόντριες νοσοκόμες, άτομο για την υποδοχή, ανθρώπους επίλυσης διαφορών και διερμηνείς.

 

Τα νέα προγράμματα της ΕΕ

Η ΕΕ, μελετώντας τα νέα της προγράμματα αξίζει να σημειωθεί ότι συνυπολογίζει τις κοινωνικές, επιχειρηματικές, και οικονομικές ανάγκες και έτσι επιχειρεί δια των προγραμμάτων της σταθερή βιώσιμη ανάπτυξη. Η στρατηγική της Ευρώπης 2020 έχει θέσει στόχους να άρει τους ανθρώπους από την φτώχεια, και τον αποκλεισμό και να περιορίσει την ανεργία. Βοηθά τους ανθρώπους της σε όλα τα επίπεδα ζωής τους μέσα από εκπαίδευση, επιμορφωτικά προγράμματα, να πάρουν αυτό που χρειάζεται για να διανύσουν το επόμενο τους βήμα. Το όχημα που οδηγεί στην ανάπτυξη είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει σχεδιάσει όπως  το ERDF (European Regional Development Fund, European Social Fund Cohesion Fund), το HORIZON 2020, ΤΟ EAF (European Agricultural Fund), EIF (European Investment Fund), το ESF ( Europäischer Sozialfonds für Deutschland)  κ.α.