Χρηστικά

Η αποτυχία της φοροεισπρακτικής πολιτικής φέρνει τον «κόφτη»


 Η φοροεισπρακτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση φαίνεται ότι «μπάζει» νερά και δεν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το «φάντασμα» του κόφτη πλανάται πάνω από το ΥΠΟΙΚ, που διαψεύδει περί… αστοχίας των εσόδων Ιουλίου, όμως γνωρίζει ότι οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτεροι κρίσιμοι για την επίτευξη των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί και φυσικά την… αποφυγή της ενεργοποίησης του περίφημου κόφτη. Το μεγάλο «στοίχημα» ακούει στο όνομα ΕΝΦΙΑ, καθώς εντός του Αυγούστου θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά και από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η πληρωμή του. Η κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών έχουν στηρίξει πολλά επάνω στην… αποδοτικότητα του ΕΝΦΙΑ, ευελπιστώντας ότι από την πληρωμή του θα εισρεύσουν σημαντικά ποσά στα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα και αναδεικνύεται ανάγλυφα και από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, είναι ότι έχει αποδυναμωθεί αισθητά η δυνατότητα του Έλληνα πολίτη να πληρώνει τις φορολογικές υποχρεώσεις. Μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι ληξιπρόσθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αγγίζουν το μισό ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται αναμφίβολα για τρανταχτή ένδειξη της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους…  Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ούτε και τα δραστικά μέτρα που περιλάμβαναν μπαράζ κατασχέσεων, φαίνεται ότι εξισορρόπησαν την κατάσταση και απέφεραν τα προσδοκώμενα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί καθησυχαστική, ωστόσο το πρόσφατο αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ (δόσεις-αγροτεμάχια), καταδεικνύει την αμηχανία της, που πηγάζει κυρίως από την άμεση και επιτακτική ανάγκη για επίτευξη των οικονομικών στόχων, προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του κόφτη.

Η αστοχία στα έσοδα θα σημάνει την ενεργοποίηση μέτρων μείωσης δαπανών, που στοχεύουν κυρίως στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και στην επιβολή επιπρόσθετων φόρων, αν κριθεί αναγκαίο.

Να θυμίσουμε ότι εφόσον υπάρξει απόκλιση 0,26% έως 0,75% από τον κεντρικό οικονομικό στόχο, ο «κόφτης» προβλέπει μέτρα 900 εκατ. ευρώ. Για απόκλιση από 0,76% έως 1,25% του ΑΕΠ, προβλέπονται μέτρα που φτάνουν το 1,8 δισ.ευρώ.