Επιχειρήσεις

H HSBC επιλέγει Follie, Jumbo και ΟΠΑΠ


Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων καταναλωτικών αγαθών διατυπώνει σε έκθεση του ο βρετανικός οίκος HSBC, επισημαίνοντας ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί μετά την συμφωνία επί της αρχής με το ΔΝΤ και ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον "το καλύτερο μέσο για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

Οι αναλυτές της HSBC σημειώνουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές έστρωσε το δρόμο για την σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος. Αυτό θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, καθώς η καταναλωτική ζήτηση θα αυξηθεί σταδιακά

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι εταιρείες τις οποίες καλύπτει η HSBC, έχουν σχέδια για μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα τρία χρόνια. Το  timing είναι σωστό και με την ανάκαμψη στο μακροοικονομικό περιβάλλον, αυτές οι επενδύσεις μπορούν να "μεταφραστούν" σε καλύτερες βελτίωση της κερδοφορίας.

Σημειώνεται επίσης ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης προσθέτει περαιτέρω στην αισιοδοξία, λόγω της μεγάλης έκθεσης των ελληνικών καταναλωτικών εταιρειών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την HSBC, το καταναλωτικό περιβάλλον στην Ελλάδα θα βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς εκλείπουν οι αβεβαιότητες  και η οικονομία κινείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Οσον αφορά τις επιλογές της στο ελληνικό χρηματιστήριο, η HSBC αναφέρει ότι

- τηρεί στάση prefer buy για τη μετοχή της Folli Follie, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 27 ευρώ.

- διατηρεί τη σύσταση buy για την Jumbo, με τιμή-στόχο 18 ευρώ.

- Χαμηλώνει σε hold τη σύστασή της για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με στόχο τα 11 ευρώ.

Για την Folli Follie εκτιμά ότι οι υψηλότερες επενδύσεις σε ψηφιακά κανάλια και τα νέα καταστήματα θα βελτιώσουν τα έσοδα τόσο online όσο και εντός των καταστημάτων.

Για την Jumbo σημειώνει ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα καταστήματά της στη Ρουμανία σε 25 (από 8) στα επόμενα 5 χρόνια.

Για τον ΟΠΑΠ εκτιμά ότι το 2017 είναι έτος μετασχηματισμού. Η ανάπτυξη των VLTs και οιαναβαθμίσεις στις υποδομές των καταστημάτων απαιτούν υψηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες κατά τα επόμενα δύο χρόνια.