Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά το χθεσινή εφιαλτική συνεδρίαση στη Wall Street, στα όρια του κραχ.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς δάνεια ύψους 109,1 δισ. ευρώ γνωστοποίησε πως θα δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζες, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω δάνεια έχουν σχεδιασθεί ως προσωρινή χρηματοδοτική διευκόλυνση σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ θα δοθούν στις τράπεζες με επιτόκιο -0,5%, πληρώνοντας ουσιαστικά τις τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί πως θα λήξουν στις 24 Ιουνίου και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να τα μετατρέψουν σε στοχευμένα τριετή δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, μέχρι και -0,75%. Tους τελευταίους μήνες τα δάνεια που έχουν λάβει οι τράπεζες από την ΕΚΤ, αφού η οικονομία επιβραδυνόταν και την τελευταία εβδομάδα εξέφρασαν την πρόθεση να αποπληρώσουν πρόωρα το ποσό των 92,6 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να βάλει "φρένο" στις αποπληρωμές με βελτιωμένους όρους (των νέων δανείων), ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.
Xθες ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε να λάβουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το έτος 2020 για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία. "Θα αναλάβουμε οποιαδήποτε περαιτέρω συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση. Έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει να παράσχουμε ταμειακές διευκολύνσεις ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, που συνίστανται στην παροχή εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών απαιτήσεων", ενώ επισημάνθηκε πως οι συνέπειες που θα έχει για τον προϋπολογισμό των χωρών η εφαρμογή αυτών των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 δεν θα λαμβάνεται υπόψη όταν εξετάζεται κατά πόσο συμμορφώνονται οι χώρες με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.
Στήριξη στη βραχυπρόθεσμη αγορά χρηματοδότησης γνωστοποίησε, νωρίτερα, η Fed, σημειώνοντας ότι θα διοχετεύσει επιπλέον ρευστότητα $500 δισ. Η αμερικάνικη κεντρική τράπεζα προχώρησε σε παρόμοια κίνηση και χθες.
Νωρίτερα, το ινστιτούτο ZEW έκανε γνωστό πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των επενδυτών στη Γερμναία κατρακύλησε τον Μάρτιο στις -49,5 μονάδες από τις 8,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σημείωσε πτώση στις -43,1 από τις -15,7 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 291.07 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 2.26%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2,528.34 μονάδες, με κέρδη 3.84%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 5,293.05 μονάδες, ανεβαίνοντας 2.76%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 8,932 μονάδες, με άλμα 2.12%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 3,991.78 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 2.84%.
Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 15,250 μονάδες, με άνοδο 1.85%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,497 μονάδες, αυξανόμενος κατά 6.46%.