Χρηστικά

Γυμνάσια της ΑΑΔΕ σε 21.000 φορολογούμενους!


Σε γραφειοκρατική και ψυχολογική ταλαιπωρία έβαλε η Εφορία σχεδόν 2.000 φορολογούμενους το 2023 και συνολικά πάνω από 20.000 την τελευταία 10ετία, καθώς τους καταλόγισε λάθος φόρους και πρόστιμα.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κλήθηκαν να αποδείξουν τα λάθη της εφορίας, προσερχόμενοι στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. ή στα Ελεγκτικά Κέντρα προσκομίζοντας πλήθος δικαιολογητικών εντός 5 ή 15 ημερών, αναλόγως την προθεσμία που τους δόθηκε.

Τελικά έπεισαν τις φορολογικές αρχές ότι κατά λάθος τους καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα τα οποία σβήστηκαν και επιστράφηκαν οι προκαταβολές των προστίμων (50%) που είχαν πληρωθεί.

Πρόκειται για φορολογούμενους στους οποίους ήρθε μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι για κάποιο φορολογικό έτος βρέθηκε αδικαιολόγητο εισόδημα ή δεν υπέβαλαν μια δήλωση ή βρέθηκε φοροδιαφυγή από φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε.

Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος από τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά σημειώματα ήταν λάθος, εξέλιξη που οφείλεται είτε στην πολυδαίδαλη φορολογική νομοθεσία, που αφήνει πολλές ερμηνείες για το ίδιο θέμα και στην προχειρότητα των φορολογικών ελέγχων, στην οποία οδηγεί η πίεση στους εφοριακούς υπαλλήλους να διενεργήσουν συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων και να βεβαιώσουν συγκεκριμένα ποσά φόρων και προστίμων.

Οι παράγοντες αυτοί, έχουν ως αποτέλεσμα να υποβάλλονται κατά χιλιάδες προσφυγές φορολογουμένων στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους, όταν νιώθουν ότι αδικήθηκαν από τους ελέγχους ή τις διασταυρώσεις των αρχείων του Taxisnet.

Η προσφυγή στη ΔΕΔ υποβάλλεται εντός 30 ημερών από τη ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, ενώ κατόπιν χάνεται το δικαίωμα προσφυγής και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στα διοικητικά δικαστήρια.

Για να προσφύγουν στη ΔΕΔ, θα πρέπει να πληρώσουν το 50% του ποσού που καταλογίστηκε ή να ζητήσουν αναστολή και εφόσον φ\γίνει δεκτό το αίτημα να εξαιρεθούν μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, εντός 120 ημερών.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι από όσους δεν δικαιώνονται από τη ΔΕΔ, προσφεύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, που σημαίνει την επιβάρυνσή τους με πρόσθετα έξοδα αλλά και χρόνο, αφού μια υπόθεση για να τελεσιδικήσει απαιτεί αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2023 υποβλήθηκαν συνολικά 6.956 ενδικοφανείς προσφυγές, από φορολογούμενους στους οποίους επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα, για διάφορες υποθέσεις.

Από τις ανωτέρω υποθέσεις εκδικάστηκαν οι 6.527 και από αυτές, στις 1.946 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι άδικα καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα είτε εν μέρει είτε στο σύνολό τους.

Οι υπόλοιπες, περίπου 4.500 προσφυγές είτε απορρίφθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε τέθηκαν στο αρχείο είτε παραιτήθηκαν οι προσφεύγοντες.

Δεκάδες χιλιάδες τα λάθη!

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, υποβλήθηκαν 88.638 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις  οποίες εκδικάστηκαν οι 84.419.

Σε 20.553 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε στις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους, ενώ στις υπόλοιπες περίπου 64.000 περιπτώσεις, απορρίφθηκε η προσφυγή και επικυρώθηκαν οι φόροι ή τέθηκαν στο αρχείο ή απέσυραν την προσφυγή οι προσφεύγοντες.

Διαβαστε επισης