Υγεία

Δοκιμάζεται φάρμακο που δίνει άμεση ανοσία στον κορονοϊό


Βρετανοί επιστήμονες δοκιμάζουν ένα νέο φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να σώσει ζωές σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού εμποδίζει κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό να εκδηλώσει την λοίμωξη Covid-19.

Η θεραπεία με αντισώματα θα προσδώσει άμεση ανοσία ενάντια στην ασθένεια και θα μπορούσε να χορηγηθεί ως επείγουσα θεραπεία σε ασθενείς που νοσηλεύονται και σε εργαζομένους σε κέντρα φροντίδας, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των εστιών. Ακόμη, τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά όπου κάποιος νοσεί από Covid-19 θα μπορούσαν να πάρουν το φάρμακο για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μολυνθούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε επίσης να δοθεί σε φοιτητές πανεπιστημίου, στους οποίους ο ιός εξαπλώνεται ταχύτερα επειδή ζουν, σπουδάζουν και κοινωνικοποιούνται μαζί.

Η Δρ. Catherine Houlihan, ιολόγος στο University College London Hospitals NHS Trust (UCLH), η οποία ηγείται μιας μελέτης που ονομάζεται Storm Chaser και αφορά στο συγκεκριμένο φάρμακο, δήλωσε: «Εάν μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι αυτή η θεραπεία λειτουργεί και αποτρέπει τα άτομα που εκτίθενται στον ιό να αναπτύξουν την Covid-19, θα ήταν μια συναρπαστική προσθήκη στο οπλοστάσιο για την καταπολέμηση αυτού του τρομερού ιού».

Το φάρμακο έχει αναπτυχθεί από το UCLH και την AstraZeneca, τη φαρμακευτική εταιρεία που μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημιούργησε ένα εμβόλιο το οποίο αναμένεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα. Η ομάδα ελπίζει ότι οι δοκιμές θα δείξουν ότι το κοκτέιλ των αντισωμάτων προστατεύει από την Covid-19 για έξι έως 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή το λαμβάνουν σε δύο δόσεις, τη μία μετά την άλλη. Εάν εγκριθεί, θα προσφερθεί σε κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό τις προηγούμενες οκτώ ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή και αφού ελεγχθούν τα στοιχεία της μελέτης, το φάρμακο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Στις δοκιμές συνεργάζονται το ULCH (University College London Hospitals NHS Trust), πολλά άλλα βρετανικά νοσοκομεία και ένα δίκτυο 100 σημείων παγκοσμίως.

Αυτό το μήνα το νοσοκομείο University College έγινε το πρώτο σημείο στον κόσμο που προσέλκυσε ασθενείς στη δοκιμή τυχαιοποιημένου ελέγχου και τους έδωσε το φάρμακο ή ένα placebo. «Μέχρι σήμερα έχουμε εγχύσει 10 συμμετέχοντες - προσωπικό, μαθητές και άλλα άτομα - που εκτέθηκαν στον ιό στο σπίτι, σε ένα χώρο υγειονομικής περίθαλψης ή φοιτητικές αίθουσες», δήλωσε η Houlihan. Αυτή και οι συνάδελφοί της θα παρακολουθήσουν στενά τους συμμετέχοντες για να δουν ποιος από αυτούς θα αναπτύξει το Covid-19.