Την αναγκαιότητα αποκατάστασης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, «ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε, η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να συμβάλει στη διατύπωση δημιουργικών και καινοτόμων απαντήσεων και να προωθήσει μία περισσότερο ισόρροπη και χωρίς διακρίσεις ανάκαμψη».
«Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική που ακολουθήθηκε αποσκοπούσε στην αδρανοποίηση του κοινωνικού διαλόγου και στη de facto κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως προϋπόθεση ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη ο κοινωνικός διάλογος και η ενεργή συμβολή των κοινωνικών εταίρων σε αυτήν τη διαδικασία αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο για την απορρύθμιση της αγοράς, τη συρρίκνωση του κόστους εργασίας και εν τέλει τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού. Το φθηνό εργατικό δυναμικό και η απουσία "ενδιάμεσων" συλλογικοτήτων συνιστούν, σύμφωνα με αυτήν τη συλλογιστική, βασικά προαπαιτούμενα διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, κανένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν έχει επιτευχθεί. Τουναντίον, οι πολλαπλές παρεμβάσεις του κράτους στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως η παρέμβαση στο περιεχόμενο και τον καθολικό χαρακτήρα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η αποδυνάμωση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και των θεσμών επέκτασης των αποτελεσμάτων του (επέκταση), αποτελούν αιτίες των δραματικών αλλαγών που υπέστη η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα», προστίθεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που συμπαρέσυρε το γενικό επίπεδο μισθών είχε άμεση επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα, στην εγχώρια κατανάλωση και εν τέλει στην αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα, δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις», καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ.