Νέο Επιχειρείν

Green Mind: Ένα ευρωπαϊκό έργο για την ανάπτυξη διακρατικού δικτύου καινοτομίας


Στην ανάπτυξη ενός διακρατικού δικτύου καινοτομίας που θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και δημόσιους φορείς, στοχεύει μεταξύ άλλων το ευρωπαϊκό έργο Green Mind, το οποίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης εργασίας των συμμετεχόντων εταίρων στη Θεσσαλονίκη.

Η παρουσίαση του έργου έγινε στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με με τίτλο: "Αξιοποίηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στον τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας ως εργαλείο συνεργασίας και δικτύωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας".

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η εκπρόσωπος της αναπτυξιακής εταιρείας, από την πόλη Φεράρα της Ιταλίας, Chiara Franceschini, υπογράμμισε ότι το έργο Green Mind είναι ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους, από το διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "MED", είναι διάρκειας 30 μηνών, με έναρξη την 1/2/2018, και στοχεύει στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στον τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας. Μεταξύ άλλων, είπε, ότι το έργο υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε θέματα και διαδικασίες καινοτομίας, ώστε να καταστούν ικανές να εκμεταλλευτούν, σε συνεργασία με τις αρχές, τους ερευνητικούς οργανισμούς και τις ευκαιρίες της αγοράς.

Στο έργο Green Mind συμμετέχουν οκτώ περιφέρειες της Μεσογείου (Εμίλια Ρομάνια, Κεντρική Μακεδονία, Ανδαλουσία, Μασσαλία, Ίστρια, Σαράγεβο, Ποντράβσκα και Σπλιτ/Δαλματία) και στόχος της συνεργασίας τους είναι η εφαρμογή και αξιολόγηση νέων υπηρεσιών και μοντέλων που αφορούν συστάδες επιχειρήσεων και οργανισμών καινοτομίας, για την προώθηση διακρατικών δραστηριοτήτων και την υποστήριξης πολιτικών, με βάση τις Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) των εμπλεκόμενων περιφερειών.

 Διευκρινίζεται, ότι οι υπηρεσίες και τα μοντέλα αυτά αφορούν τρεις άξονες προτεραιότητας (μάρκετινγκ, ανίχνευση ευκαιριών δημόσιας χρηματοδότησης και αντιστοιχίσεις B2B), για το σύνολο του τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας (μεταφορές & logistics, αυτοκινητοβιομηχανία, ενέργεια και ICT).

 "Τα αποτελέσματα των πιλοτικών δράσεων του Green Mind, θα αποτελέσουν την βάση δημιουργίας ενός επιχειρηματικού μοντέλου που θα είναι εύκολα εφαρμόσιμο και σε άλλες περιφέρειες, τόσο των χωρών της Μεσογείου, όσο και ολόκληρης της Ευρώπης", επισήμανε η διευθύντρια ερευνών και αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, Γεωργία Αϋφαντοπούλου, σημειώνοντας, πως "στην Ελλάδα έχουμε ερευνητική βάση και γνώση, τα οποία για να γίνουν πράξη, απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδωτικό τομέα". Επισήμανε, επίσης, ότι το Green Mind στοχεύει να υποστηρίξει τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά και να καλυφθεί έτσι η αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών του τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας, όπως οι μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα, αυτοκινητοβιομηχανία, ενέργεια και πληροφορική.

Ο διευθυντής της αυτοτελούς διεύθυνσης υποστήριξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, υπογράμμισε ότι "χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων και των επενδυτών, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ούτε και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας", τόνισε ότι "όραμα της ΠΚΜ είναι έως το 2025 να καταστεί κόμβος καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μέσω διατήρησης και ενδυνάμωσης του ανθρώπινου κεφαλαίου της, εμβάθυνσης της συνεργασίας του χώρου της γνώσης με την επιχειρηματικότητα και της ανάπτυξης καινοτομικού περιβάλλοντος".

Αναφερόμενος στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, είναι ύψους 950 εκατ. ευρώ, επισήμανε ότι κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε δράσεις άμεσης στήριξης της έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό "υλοποιούνται παρεμβάσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ γα την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών έρευνας και καινοτομίας από δημόσιους ερευνητικούς φορείς".

Παράλληλα, όπως είπε, υλοποιείται η δράση ανάπτυξης του μηχανισμού υποστήριξης του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται η ένταξη παρεμβάσεων προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη και αναβάθμιση παρεχόμενω υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών από δημόσιους φορείς.

Καταλήγοντας είπε, ακόμα, ότι έχουν ήδη εξειδικευθεί δράσεις για την ενίσχυση της έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και αναμένεται η άμεση έκδοση σχετικών προσκλήσεων, ύψους 120 εκατ. ευρώ, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των ιδιωτικών ερευνητικών υποδομών και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων και την παροχή ευέλικτων μορφών ενίσχυσης, όπως τα κουπόνια καινοτομίας και τεχνολογίας για την εισαγωγή νέας γνώσης και καινοτομίας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβαστε επισης