Υπεραξίες έγραψαν οι ασφαλιστικές που διακρατούν ελληνικά ομόλογα, τα οποία υπολογίζονται στα εποπτικά κεφάλαια, από το πρόσφατο ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων και την πτώση των αποδόσεων τους. «Μπόνους» από το ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων έλαβαν και τα χαρτοφυλάκια διαχείρισης, καθώς οι υπεραξίες ξεπέρασαν το 20%.
της Ελενας Ερμείδου
Αν, και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ρευστή με τους δανειστές να προβληματίζονται για ενδεχόμενο διολίσθησης από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που δεν συνάδουν με τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, στην περίπτωση που οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας σταθεροποιηθούν και το ράλι των ελληνικών ομολόγων συνεχιστεί σε όλο το πρώτο εξάμηνο, οι υπεραξίες των κεφαλαίων των ασφαλιστικών θα ξεπεράσουν στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και, αν επανατοποθετηθεί η ενδεχόμενη ρευστότητας, τότε θα υπάρξει και αύξηση των δεικτών φερεγγυότητας στα Solvency, SCR και MCR, δίνοντας προοπτικές αναβάθμισης της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ τα δέχεται λόγω του ότι η χώρα είναι στο μνημόνιο. Αν, τον Αύγουστο που θα βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο δεν έχει εξασφαλίσει πιστοληπτική αναβάθμιση έξι μονάδων, ο δανεισμός της Ελλάδας θα γίνει πολύ ακριβός, γεγονός που θα θέσει πλήγμα στην ανάπτυξη της χώρας, περαιτέρω η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα QE.
H αντίδραση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα τον Αύγουστο, είναι κάτι το οποίο προβληματίζει την Ευρώπη, τους οίκους αξιολόγησης και οικονομικούς οργανισμούς. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Michael Heise Επικεφαλής Οικονομολόγου της Allianz SE ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ δρόμο ακόμα για να βγει στις διεθνείς αγορές. Το θέμα της Ελλάδας και της εξόδου της στις διεθνείς αγορές προβληματίζει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με δηλώσεις του Ντ. Κοστέλο στο συνέδριο του Αμερικάνικου Επιμελητηρίου στην Αθήνα.