Σε απαισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς συνηγορεί η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης – όπως και των προηγούμενων αυτής της εβδομάδας: Μετοχές και δείκτες διολισθαίνουν, η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί.
Το ΧΑ φαίνεται ότι παίρνει καθοδική κατεύθυνση, κινούμενο κόντρα στη διεθνή τάση: Την ώρα που ο Dow Jones κινούνταν ανοδικά ενισχυόμενος κατά 1,15% και ο DAX ανέκαμπτε επιστρέφοντας σε θετικό πρόσημο, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεινε στο κόκκινο, με σημαντικές απώλειες σε τραπεζικές μετοχές και σε άλλα blue chips.
Σε εβδομαδιαία βάση ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 6,63%, ο ΓΔ έχασε 3,14%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,50%.
Αποχρών λόγος γι αυτή την πτώση δεν υπάρχει. Χρηματιστηριακοί παράγοντες την αποδίδουν σε δύο παράγοντες:
- Στο γεγονός ότι στο ΧΑ τα ετήσια κέρδη είναι πολύ μεγάλα και αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ οι τιμές βασικών μετοχών δεν μπορούν να θεωρηθούν «ευκαιρία» για νέες τοποθετήσεις
- Στο γενικότερο «γκριζάρισμα» του οικονομικού και πολιτικού κλίματος που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το «στοίχημα» για την πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα δεν έχει κριθεί. Όπως επισημαίνουν, αν και ο ΓΔ υποχώρησε σήμερα κάτω από τις 680 μονάδες, παραμένει στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης-σταθεροποίησης, δοκιμάζοντας την αντοχή στηρίξεων. Αναμένουν λοιπόν συνέχιση της μεταβλητότητας και εναλλαγές κατεύθυνσης σε ημερήσια βάση.
Μετοχές και δείκτες
Το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 880 μονάδες στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, η τουλάχιστον η παραμονή του πάνω από τις 875, ώστε να μην επιβεβαιωθεί η διάσπαση της στήριξης στην περιοχή αυτή, που θα άνοιγε το δρόμο για σημαντική περαιτέρω πτώση.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 873,21 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,61%, ενώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης πήγε +0,23% (στις 880,62 μονάδες)
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε με απώλειες 0,63%, στις 2.195,18 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι -0,55%. Ανέκαμψε στη συνέχεια σημειώνοντας υψηλό +0,76% και στη συνέχεια πήρε καθοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας με -1,04%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Πειραιώς (+0,3%). Εθνική -0,4%, Alpha -1,2%, Eurobank -1,8%, Attica -3,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη ήταν περιορισμένα. Τιτάν +1,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,7%, Coca-Cola, Βιοχάλκο και Lamda +0,3%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Ελλάκτωρ (-4,5%), λόγω του υψηλού κόστους με το οποίο κατόρθωσε να δανεισθεί 600 εκατ. με ομολογιακή έκδοση. Ακολούθησαν Σαράντης -2,6%, Jumbo -2,2%, ΟΤΕ και ΟΛΠ -1,4%, Μυτιληναίος -1%.
Στα mid caps ανέκαμψε η MLS +2,1%, Πλαίσιο, Κρι-Κρι και Ικτίνος +1,1%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Κέκροψ -3,8%, Αβαξ -3,6%, Ολυμπιακή Τεχνική -2,6%, MIG -2%.