Ελλάδα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στην απομόνωση των προσφύγων συμβάλλει το νέο ΚΥΤ στη Σάμο


"Κέντρο-φυλακή" που συμβάλει "στην απομόνωση και τον περαιτέρω επανατραυματισμό" των αιτούντων άσυλο χαρακτηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, που εγκαινιάστηκε σήμερα στη Σάμο.

«Πόσο προκλητικό είναι το γεγονός ότι ενώ βλέπουμε τι συμβαίνει σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η ΕΕ και η Ελλάδα είναι απασχολημένες με τα εγκαίνια μιας νέας φυλακής για αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί της Σάμου», σημειώνει στην ανακοίνωση ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, Γιώργος Καραγιάννης.

Η εν λόγω δομή εγκαινιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και αναπτύσσεται σε έκταση 154 στρεμμάτων, στη θέση Ζερβού του δήμου Ανατολικής Σάμου και είναι δυναμικότητας 3000 φιλοξενούμενων. Το σύνολό της περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των απαραίτητων συστημάτων ελέγχου. Επίσης περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες τεχνικές και λειτουργικές υποδομές, ώστε να καθίσταται μία ασφαλής, ελεγχόμενης πρόσβασης εγκατάσταση, με αναβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων αλλά και εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτήν, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Η σημερινή εκδήλωση δεν σηματοδοτεί απλώς τη κατάργηση του ΚΥΤ στο Βαθύ, αλλά συνολικά μια νέα περίοδο, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή και δραστική μείωση - στην πράξη - των επιπτώσεων του Μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε εγκαινιάζοντας τη νέα δομή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. «Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση - συνέχισε ο υπουργός - σας καλωσορίζω στην πρώτη σύγχρονη, κλειστή ελεγχόμενη δομή, στη Σάμο. Κάνουμε πράξη ό,τι δεσμευτήκαμε στις νησιωτικές κοινωνίες. Δημιουργήσαμε μια δομή σύγχρονη και ασφαλή για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, μακριά από τον αστικό ιστό. Μια δομή που θα προσφέρει πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή - απέλαση. Και μετατρέπεται έτσι, σε προμετωπίδα της αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή».

«Σήμερα η Σάμος, όπου σε λίγες ημέρες κλείνουμε την παλιά δομή μέσα στο Βαθύ, παραδίδοντας στον δήμο και τους κατοίκους τον χώρο και ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίησή του, αλλάζει σελίδα. Σε λίγους μήνες ακολουθεί η Κως, η Λέρος και λίγο αργότερα, μέσα στο 2022, η Χίος και η Λέσβος» κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Παρούσα στα εγκαίνια, ήταν και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Μπεάτε Γκμίντερ, η οποία είπε πως «τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν, μας υπενθυμίζουν ότι μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση, είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ. Τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της σημείωσης προόδου όσον αφορά το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο».

Υπενθυμίζοντας τα όσα πρόσφατα είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, συνέχισε λέγοντας ότι το σύμφωνο «μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τους διαφορετικούς τύπους καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε. Θα παράσχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα κοινό λειτουργικό σύστημα διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης. Το νέο κέντρο στη Σάμο που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τέτοιας νέας, ευρωπαϊκής προσέγγισης, καθώς υπόσχεται μια καλύτερη, ελεγχόμενη διαχείριση της μετανάστευσης. Και προσβλέπουμε μαζί σας στο άνοιγμα των κέντρων στα άλλα νησιά του Αιγαίου, στην Κω και στη Λέρο, στη Χίο και στη Λέσβο». 

Επιπλέον, σε όλη την έκτασή της, έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα.

Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 14.250 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 240 οικίσκους των 25 τ.μ., έκαστος με χωρητικότητα τέσσερα άτομα ανά οικίσκο, επτά ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ., με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο και δυο των 400 τ.μ., έκαστο με χωρητικότητα 120 άτομα ανά κτήριο.  

Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες). Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 43 εκ. και έχει χρηματοδοτηθεί 100% από το ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.