Έως τα τέλη του 2026, τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών της χώρας θα πρέπει να αποτελούνται από γυναίκες σε ποσοστό τουλάχιστον 40%. Αυτό ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα, στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξήχθη στην Πάτρα.
Ο σχετικός νόμος θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 40% των μελών των διοικητικών συμβουλίων πρέπει να είναι γυναίκες ή εναλλακτικά το 33% μεταξύ όλων των διευθυντικών θέσεων των εταιρειών.
«Όταν ήρθε η πρώτη Οδηγία για ποσοστό των γυναικών στο 25% υπήρχε μία αντίδραση, μας έλεγαν πού θα βρούμε τόσες γυναίκες; Μια χαρά πήγαν τα πράγματα και οι εξαιρέσεις ήταν λίγες. Τώρα είμαι πεπεισμένη ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο του 40%. Υπάρχουν σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί αυτή η υποχρέωση. Όπως επίσης θα πρέπει να εφαρμοστεί και η μισθολογική διαφάνεια. Έχουμε διαφορές στις αποδοχές αντρών- γυναικών για την ίδια εργασία που φτάνουν στο 15% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα είμαστε κοντά στο 14%. Είναι σαν οι γυναίκες να δουλεύουν μισό μήνα παραπάνω δωρεάν. Πρέπει να το δούμε αυτό», είπε σε πάνελ που συντόνισε ο Θεόδωρος Λουλούδης, εκδότης, Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Παράλληλα, η Ζέφη Δημαδάμα αναφέρθηκε στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, όπως το πρόγραμμα επιδότησης 500 ευρώ συν εργόσημο για την πρόσληψη επιμελητριών για τη φροντίδα παιδιών από 2 μηνών έως 2,5 χρονών.
Το 52% των γυναικών στην Ελλάδα βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας και η Ζέφη Δημαδάμα παραδέχθηκε ότι την ώρα που οι φορείς αναζητούν εργαζομένους σε ξένες χώρες ή στις μεταναστευτικές ροές, δεν αξιοποιείται το «ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο δυναμικό που είναι οι γυναίκες».
«Παρότι πολλές γυναίκες έχουν πολύ καλό βιογραφικό δεν είναι ενταγμένες στην αγορά εργασίας ή σε υψηλές θέσεις. Πρέπει να δούμε πώς θα πετύχουμε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας διασφαλίζοντας μία ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», ανέφερε.
Σχολιάζοντας το νόμο για ποσόστωση 40%, η γενική διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, Βενετία Κουσία, ανέφερε ότι είναι βήμα προς τη θετική κατεύθυνση αλλά παράλληλα σημείωσε ότι «αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι να δούμε τι κάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μη εισηγμένες εταιρείες για τη μεγαλύτερη ένταξη των γυναικών και πως θα τις βοηθήσουμε», σε αυτή την κατεύθυνση.
Η Βενετία Κουσία αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών αυξάνει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και την κοινωνική ευαισθησία.
Την «αφανή» εργασία των γυναικών στον αγροδιατροφικό τομέα, ανέλυσε η Chief Executive Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, Έφη Λαζαρίδου.
«Οι γυναίκες στην περιφέρεια ενώ εργάζονται σκληρά αισθάνονται ότι δεν εργάζονται. Και αυτό παρότι βοηθάνε στην αγροτική εκμετάλλευση, στην οικοτεχνική δραστηριότητα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε λογιστικές εργασίες, συν οι παραδοσιακοί ρόλοι φροντίδας σπιτιού και παιδιών. Πρέπει να τις βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι η συνεισφορά τους είναι πραγματική εργασία», τόνισε.
Την προσωπική της εμπειρία στο επαγγελματικό της ταξίδι από την παραίτηση από μία θέση στο δημόσιο στην ανάπτυξη της δικής της επιχείρησης διοργάνωσης γαμήλιων τελετών μοιράστηκε η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Άννα Μαρία Ρογδάκη. «Αντιμετώπισα σκωπτικό ύφος από τους προμηθευτές μας. Στα μεγάλα συνέδρια κυριαρχούσαν οι άντρες. Τα κατάφερα γιατί πείσμωσα», είπε παραδεχόμενη ότι «είναι ακόμα πολύ μεγάλες οι προκαταλήψεις», ενώ αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που είχε η στήριξη του συζύγου της.
«Πρέπει να υπάρξει θεσμοθέτηση της ίσης εκπροσώπησης σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ», υποστήριξε η υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ, Ειρήνη Σκουζού, που προσέθεσε ότι οι γυναίκες στην πολιτική ηγεσία μπορούν να προωθήσουν τη συμμετοχή των γυναικών σε διαφορετικούς τομείς.
«Υπάρχουν θετικά μέτρα που μπορούν να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, οι ποσοστώσεις από μόνες τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε.
Η συζήτηση με τίτλο «Γυναίκες στην ηγεσία: από την τυπική ισότητα στην ουσιαστική ενδυνάμωση» πραγματοποιήθηκε στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.