Πολιτική

Γερμανία-ΔΝΤ: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Eurogroup


Ορόσημο το Eurogroup της 24ης Μαΐου για τη «σχέση» του ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα. Το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

To επερχόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου αποτελεί «ορόσημο» για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, τη διευθέτηση του χρέους και τη διαμόρφωση των συσχετισμών της μεταμνημονιακής περιόδου στην Ελλάδα. Υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την επιμονή της Γερμανίας να επιβάλει την δική της λύση, για το χρέος και το πλαίσιο εποπτείας, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προκύψουν γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ.

Η τεχνική αξιολόγηση και η συμφωνία (Staff Level Agreement), που αναμένεται να επικυρωθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί το ζήτημα του χρέους και η διελκυστίνδα ανάμεσα σε Γερμανία και Ταμείο. Το τελευταίο φρόντισε να υπενθυμίσει, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα και τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας, ότι θέτει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, που σχετίζονται με το χρέος και το μοντέλο εποπτείας.

Η εφαρμογή ενός αυτόματου μηχανισμού απομείωσης του χρέους, που θα έχει ως βάση το γαλλικό «μοντέλο» θα είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτυγχάνει η Ελλάδα, αποτελεί έναν εκ των βασικών προαπαιτούμενων που θέτει το ΔΝΤ. Η Γερμανία, ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συναινεί. Αντίθετα, προωθεί την δική της ατζέντα για το ελληνικό ζήτημα, θέλοντας επί της ουσίας να ωθήσει εκτός παιχνιδιού (για τη συνολική συμφωνία) το Ταμείο, «απομονώνοντάς» το στον ρόλο του παρατηρητή.

Η σκληρή γραμμή του Βερολίνου

Το Βερολίνο επιμένει στην σκληρή «γραμμή» για το ελληνικό ζήτημα, που περιλαμβάνει εκπλήρωση αυστηρών όρων και δημοσιονομικών προϋποθέσεων εκ μέρους της Αθήνας, προκειμένου να τεθεί επί ουσιαστικής βάσης η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τάσσεται, μάλιστα, υπέρ ενός πολιτικού μηχανισμού έγκρισης περαιτέρω μέτρων για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα περνά και από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ η μακροοοικονομική πρότασή της, περιλαμβάνει παράταση στην περίοδο χάριτος των δανείων του EFSF (130 δισ. ευρώ) ως το 2030.

Υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού;

Το αδιέξοδο ανάμεσα σε Γερμανία και Βερολίνο είναι προφανές και το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα αποτελέσει δρομολογητή εξελίξεων για το ελληνικό ζήτημα και όλες τι εκφάνσεις του. Ενδεχομένως, να τεθούν επί τάπητος προτάσεις- συμβιβαστικές λύσεις που έχουν τεθεί κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα ο ημιαυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, που είχε προτείνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.


Υπάρχουν, μάλιστα και πληροφορίες, τις οποίες μεταδίδει το protothema.gr,  που αναφέρουν το ΔΝΤ σκοπεύει να κάνει βήματα σύγκλισης προς το Βερολίνο και να προτείνει ότι έναν αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνση του χρέος στα χαρτιά στον οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει το Eurogroup. Δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο για την έγκριση ή όχι της δόσης ελάφρυνσης του χρέους.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα