Την εκτίμηση πως η ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες της αναφορικά με το προσφυγικό, ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και οικονομικά εξέφρασε o Γκερντ Μίλερ, ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας (CSU).
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός σημείωσε: «Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο στις χώρες που περνάνε κρίση. Σήμερα, 270.000 άνθρωποι κατευθύνονται προς τα σύνορα της Ιορδανίας και του Ισραήλ, προκειμένου να αποφύγουν τις συριακές βόμβες και κατασκηνώνουν στην έρημο. Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια πρόσφυγες πολέμου αγωνίζονται απλώς για να επιβιώσουν στην Υεμένη αυτές τις μέρες. 800.000 Ροχίνγκια / Rohingya (σ.σ. της διωγμένης μουσουλμανικής μειονότητας της Βιρμανίας) εκτίθενται στις έντονες βροχές των μουσώνων στο Μπαγκλαντές (σ.σ. όπου έχουν καταφύγει) και προσπαθούν με κάποιο τρόπο να επιβιώσουν. Πρόκειται για προβλήματα που θα συνταράξουν την Ευρώπη, εάν δεν αντιδράσουμε. Μόνο στον Λίβανο με πληθυσμό 4 εκατομμύρια ζουν 1,2 εκατομμύρια Σύριοι και εδώ στη Γερμανία συζητάμε για το σημαντικό μεν θέμα, αλλά από την άποψη αριθμού διαχειρίσιμο, της προστασίας των εξωτερικών συνόρων».
«Δυστυχώς, η ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες της, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό προγραμματισμό για τα επόμενα επτά χρόνια από το 2021 έως το 2027, ο οποίος είναι εντελώς ανεπαρκής. Για την πολιτική της Αφρικής, οι Βρυξέλλες προβλέπουν 39 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική το δεκαπλάσιο. Χρειαζόμαστε μια νέα εταιρική σχέση της ΕΕ με την Αφρική για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτού του αιώνα. Μια τέτοια εταιρική σχέση πρέπει επίσης να χρηματοδοτηθεί καλύτερα. Τα σημερινά κονδύλια για την Αφρική πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν. Και θα πρέπει να θέσουμε την εμπορική πολιτική της ΕΕ σε μια δίκαιη βάση. Θα κάνω μια τέτοια "επιθετική" πολιτική για την Αφρική προτεραιότητα της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ. το β΄εξάμηνο του 2020)» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.
Στο ερώτημα της Welt πως θα περιορισθούν οι ροές των προσφύγων προς την Ευρώπη, ο κ. Μίλερ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, απάντησε: «Έχει συμβεί ήδη. Ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε κατά πολύ. Το 2016 υπήρχαν 722.000 αιτήσεις για άσυλο, ενώ συγκριτικά το 2017 ανέρχονταν σε 198.000 και σε μόλις 68.000 τους πρώτους πέντε μήνες του 2018. Η Καγκελάριος Μέρκελ ξεκίνησε την «πρωτοβουλία Sahel» με τον Πρόεδρο της Γαλλίας. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες με το Μάλι και το Νίγηρα για την δημιουργία καταυλισμών διέλευσης μεταναστών και για επενδύσεις στην οικονομία και τις υποδομές τους. Ο αριθμός των ατόμων που μεταναστεύουν μέσω του Νίγηρα έχει ήδη μειωθεί αισθητά».
Ο κ. Μίλερ υπογράμμισε, επίσης, ότι «αν μιλάμε σήμερα για κέντρα υποδοχής, αυτά μπορούν να δημιουργηθούν μόνο σε συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη», ενώ τόνισε ότι αρνείται να χρησιμοποιήσει την αναπτυξιακή βοήθεια, ως μέσο πίεσής τους διότι «θα ήταν η λανθασμένη προσέγγιση», εξηγώντας πως «η μείωση των αναπτυξιακών προγραμμάτων είναι αντιπαραγωγική και αυξάνει τις αιτίες της φυγής, αφού ένα τέτοιο μέτρο δεν πλήττει τις κυβερνήσεις, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους οποίους προσφέρουμε μια προοπτική στην πατρίδα τους με τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας».