Διεθνή

Γέλεν: Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη Δυτική Όχθη δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ


Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επέκρινε το Ισραήλ για το ότι παρακρατά άδειες εργασίας και παρεμποδίζει τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι τα μέτρα πλήττουν και τις δύο πλευρές και δημιουργούν τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

«Δεν θέλουμε να δούμε εξάπλωση της σύγκρουσης σε άλλες περιοχές», δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξή της στο Reuters αργά χθες. «Το Ισραήλ είναι φίλος και τους μιλάμε τακτικά. Εάν δούμε κάτι που μας ανησυχεί, λέμε στους εταίρους μας τι πιστεύουμε γι’ αυτό».

Την Τρίτη, η ίδια δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκφράσει τις ανησυχίες της και να χαιρετίσει τη συμφωνία του Ισραήλ για επανάληψη των μεταβιβάσεων φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η ισραηλινή οικονομία ‘τράβηξε χειρόφρενο’ όταν ένοπλοι από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και πυροδοτώντας ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 30.000 Παλαιστινίους.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκκλήθηκαν από την εφεδρεία σε μια από τις μεγαλύτερες επιστρατεύσεις στο Ισραήλ. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι απολύθηκαν και δεν τους έχει επιτραπεί να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η παλαιστινιακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,4% πέρυσι, αντιστρέφοντας την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2%, λόγω του πολέμου στη Γάζα και της επιδείνωσης στη Δυτική Όχθη. Η κατάσταση στη Γάζα είναι πολύ χειρότερη, με πάνω από το 80% των κατοικιών να έχει καταστραφεί ή να έχει υποστεί ζημιές και 2 εκατ. άνθρωποι να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η Γέλεν δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί και εμπορικοί περιορισμοί του Ισραήλ πλήττουν την παλαιστινιακή οικονομία σκληρά και ‘παγώνουν’ σειρά κατασκευαστικών έργων στο Ισραήλ δημιουργώντας έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Απ' ό,τι καταλαβαίνω, υπάρχουν εργοτάξια που αναγκάστηκαν να κλείσουν διότι είχαν ανεπαρκές εργατικό δυναμικό, άρα δεν είναι καλό για την οικονομία του Ισραήλ, ή την οικονομία της Δυτικής Όχθης», ανέφερε στη συνέντευξη. «Δεν νομίζω ότι κάτι από αυτά είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ».

Οι ΗΠΑ ανησυχούν επίσης για την οικονομία της γειτονικής Αιγύπτου, που έχει δεχθεί πλήγμα στα έσοδα από τη μείωση κατά 55% στην κίνηση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και τη σημαντική πτώση στον τουρισμό, δήλωσε η Γέλεν.

Η Αίγυπτος βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που θα επεκτείνει το τωρινό του πρόγραμμα ύψους 3 δισεκ. δολαρίων, δήλωσε η Γέλεν, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

«Είμαστε σίγουρα υπέρ του να βοηθήσει το ΔΝΤ την Αίγυπτο, και τα προβλήματά της έχουν ενταθεί κυρίως με την κατάσταση στη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα. Έχει οδηγήσει πτωτικά τα έσοδά τους και τον τουρισμό», δήλωσε η Γέλεν.

Διαβαστε επισης