Ελλάδα

Γάλλος πρεσβευτής: Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία μπορεί και πρέπει να επανέλθει


«Η Ελλάδα απέδειξε τα τελευταία δύο χρόνια ότι είναι σε θέση να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους, επανασυνδέεται με την ανάπτυξη και μειώνει την ανεργία», δηλώνει ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι «η εμπιστοσύνη μπορεί και πρέπει να επανέλθει».

Αναφέρεται στο «ισχυρό δυναμικό της ελληνικής νεολαίας» και τις πολύμορφες και καινοτόμες δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρουν «η ελληνική γεωργία, οι ΑΠΕ, ο τουρισμός και οι υποδομές» που μπορούν να αντλήσουν επενδύσεις και να αναδείξουν την Ελλάδα πύλη της Ευρώπης.

Η γαλλική παρουσία στην Ελλάδα ήταν και παρέμεινε δυναμική παρά την κρίση με 100 θυγατρικές γαλλικών ομίλων εγκατεστημένες εδώ, που απασχολούν 13.000 άτομα, ενώ εδώ και τρία χρόνια υπάρχει συνεργασία για την διοικητική μεταρρύθμιση και το ενδιαφέρον ανανεώνεται για μελλοντικές επενδύσεις.

Ως προς τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ένα νέο ξεκίνημα της Ευρώπης, σημειώνει ότι υλοποιούνται ήδη οι 22 από τις 49. Ειδικότερα, για την προστασία των πολιτών, μια ανάγκη που προβάλλει έντονα ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφέρει το σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο 'Αμυνας, για την ευρωπαϊκή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και για την ενίσχυση της Frontex και την προστασία των συνόρων.

Στα τελευταία επιτεύγματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, λέει ο κ. Σαντεπί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συγκαταλέγονται επίσης η δρομολόγηση της φορολογίας των ψηφιακών γιγάντων, η δημιουργία είκοσι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μέχρι το 2025 και ενός Ευρωπαϊκού Γραφείου καινοτομίας, ενώ τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε και η οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων την ψηφιακή εποχή.

Όλη αυτή η πρόοδος που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο «βρίσκεται στην καρδιά των θεμάτων που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες», τονίζει και χαρακτηρίζει «ψευδή» την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι απομονωμένη από τους πολίτες.

Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο να προκληθεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της διερεύνησης υδρογονανθράκων στην οποία συμμετέχει και η γαλλική Total, ο κ. Σαντεπί τονίζει μιλώντας στο Πρακτορείο ότι «έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στους Τούρκους συνομιλητές μας τις ανησυχίες μας σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «η Γαλλία ανέκαθεν υποστήριζε το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τις φυσικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές δίκαιο, θέση που εκφράστηκε χωρίς την παραμικρή αμφισημία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Μαρτίου».

Παράλληλα επισημαίνει ότι η ΕΕ έχει συμφέρον για μια «σταθερή και ευημερούσα Τουρκία» και έχουμε στενή συνεργασία πάνω στα κοινά μας συμφέροντα όπως «το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οπωσδήποτε για την κατάσταση στη Συρία, επειδή η Τουρκία είναι εκεί αναπόδραστος παράγοντας».

Τέλος μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το δίκτυο καινοτομίας MAZINNOV που είναι δικό του «παιδί» και έχει αποφέρει ήδη αποτελέσματα: δύο φόρουμ με τη συμμετοχή εκατοντάδων ελληνικών και γαλλικών startups, από τα οποία προέκυψαν 20 υιοθεσίες ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από μεγάλες γαλλικές, ενώ στις 11 Οκτωβρίου αναχωρεί με διοργάνωση της γαλλικής πρεσβείας ελληνική αποστολή startupers για το Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο γεγονός καινοτομίας, το BIG.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η ανάπτυξη της καινοτομίας είναι «το άλας της ανάπτυξης» που χρειάζεται η Ελλάδα και θα βάλει φρένο στο brain drain.

Σήμερα μετατρέπουμε το σύνθημα «Ελλάδα- Γαλλία- Συμμαχία» σε «Ελλάδα- Γαλλία- Καινοτομία», λέει κλείνοντας σε αυτή τη φράση την πίστη του για τη νέα μορφή της ελληνογαλλικής συμμαχίας αλλά και της Ελλάδας του μέλλοντος.