Διεθνή

Το γαλλικό κοινοβούλιο επικύρωσε το πάγωμα του φόρου επί των καυσίμων


Το γαλλικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το πάγωμα του φόρου στα καύσιμα, μέχρι το 2022, ένα μέτρο που είχε ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία, στο πλαίσιο της έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2019.

Η απόφαση για τη μη επιβολή του φόρου είχε ληφθεί με αφορμή τις κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων".

Η αναβολή στην εφαρμογή του φόρου, που είχε ψηφιστεί από τη Γερουσία στα τέλη Νοεμβρίου, είχε θεωρητικά μηδαμινές πιθανότητες να περάσει από το κοινοβούλιο. Όμως το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" ανάγκασε την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κάνει στροφή 180 μοιρών.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί η αναβολή του μέτρου για έξι μήνες, όμως τελικά αποφασίστηκε το συνολικό πάγωμα, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά. Οι βουλευτές έδωσαν σήμερα το πράσινο φως, ουσιαστικά χωρίς να συζητήσουν την πρόταση.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση

Οι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» προκάλεσαν χάος στις μετακινήσεις σήμερα, αφού προχώρησαν σε καταλήψεις σε διόδια και πυρπόλησαν ορισμένα εξ αυτών.

Η μεγαλύτερη εταιρεία που διαχειρίζεται τα διόδια στη Γαλλία, η Vinci Autoroutes, ανέφερε πως κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε περίπου 40 σημεία του δικτύου της και ότι αρκετοί κόμβοι αυτοκινητόδρομων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ιδίως στο νότιο τμήμα της Γαλλίας.

Τα διόδια του Μπαντόλ, ανατολικά της Μασσαλίας, υπέστησαν ζημίες από τη φωτιά που έβαλαν οι διαδηλωτές χθες τη νύχτα και ο αυτοκινητόδρομος Α50 έκλεισε, εξήγησε η Vinci.

«Οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ, καθώς προσεγγίζουν τις πύλες των διοδίων και τις ράμπες εισόδου και εξόδου των αυτοκινητοδρόμων λόγω της παρουσίας πολλών πεζών», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία διαχείρισης των διοδίων.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές προκαλούν φθορές ή πυρπολούν εκατοντάδες ραντάρ καταγραφής της κυκλοφορίας στη Γαλλία.

Ο ιστότοπος Radars-auto.com υπολογίζει ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον 1.600 ραντάρ, σχεδόν το 50% του συνόλου των ραντάρ κυκλοφορίας στη Γαλλία, έχουν υποστεί ζημιές. Περισσότερα από 250 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η εταιρεία Vinci εκτιμά ότι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις της θα στοιχίσουν «αρκετές δεκάδες εκατομμύρια» ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα χαμένα έσοδα, καθώς οι διαδηλωτές επιτρέπουν σε χιλιάδες οδηγούς να περνούν από τα διόδια χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο.

Διαβαστε επισης