Επικαιρότητα

G7: Ειδική ομάδα θα αξιολογεί την «διαγωγή» της Ρωσίας


Οι χώρες της ομάδας των ετπά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, γνωστή ως G7 , προτίθενται να προχωρήσουν στη σύσταση μια ειδικής ομάδας που θα μελετάει την «κακή συμπεριφορά» της Ρωσίας, η οποία θα αφορά τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της G7 που πραγματοποιείται στο Τορόντο του Καναδά.

«Είπαμε παρά πολλά για τη Ρωσία χθες και αποφασίσαμε να να κάνουμε ένα πράγμα» είπε ο Τζόνσον. «Είμαστε έτοιμοι να συστήσουμε μια ειδική ομάδα της G7 η οποία θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον η ομάδα θα παρακολουθεί ιδιαίτερα τέτοιες πλευρές, όπως είναι η δραστηριότητα της Ρωσίας στον παγκόσμιο κυβερνοχώρο, η διάδοση παραπληροφόρησης ακόμη και «πιθανές απόπειρες δολοφονιών». Ο Τζόνσον επεσήμανε ότι μετά το συμβάν με την δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι 28 χώρες εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς την Βρετανία και αποφάσισαν την «απέλαση των ρώσων πρακτόρων».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέϊκο Μάας δήλωσε από την πλευρά του, ότι η G7 θα ζητήσει από την Μόσχα να συνδράμει στην επίλυση της κρίσης στην Συρία, όπου η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ. Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί για την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 ο Μάας δήλωσε ότι θα «διαπιστώνει και πάλι ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στην Συρία χωρίς την Ρωσία…και πως η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει σε μια τέτοια λύση».

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G7 είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο κορυφής που πραγματοποιείται μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, πλήττοντας με 105 πυραύλους εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την παραγωγή χημικών όπλων στην Συρία με αφορμή την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποίησαν στην πόλη Ντούμα στις 7 Απριλίου. Οι δυτικές χώρες θεώρησαν υπεύθυνο για την επίθεση αυτή, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι την συριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Άσαντ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα ζητήσουν από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην αποχωρήσει από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διορία έως τις 12 Μαΐου να «διορθώσουν τα φοβερά ελαττώματα» που περιέχει η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, η, δεν θα άρει τις αμερικανικές κυρώσεις που αφορούν την οικονομική βοήθεια προς το Ιράν

Η συμφωνία προσέφερε στην Τεχεράνη άρση των κυρώσεων εάν περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.