Αγορές

Φυσικό αέριο: Ποια στάση θα τηρήσει η Ελλάδα απέναντι στις ρωσικές απαιτήσεις


Η Ελλάδα, όπως και οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες που είναι ενεργειακά εξαρτώμενες, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, από τη Ρωσία, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο, εφόσον δεν ικανοποιήσουν το αίτημα της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλι.

Η χώρα μας, βάζει του σχεδιασμού της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, πρέπει στις 20 Απριλίου, να προχωρήσει στην επόμενη πληρωμή, που βάσει των συμβολαίων θα καταβληθεί σε ευρώ, αλλά σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα Πούτιν σε ρούβλια.

Αντίστοιχες συμβάσεις με το ρωσικό ενεργειακό «κολοσσό», αλλά για μικρότερες ποσότητες έχουν συνάψει η Μυτιληναίος, η Κοπελούζος καθώς και η ΔΕΗ.

Αν η Αθήνα δεν πληρώσει σε ρούβλια, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα της τροφοδότησης με φυσικό αέριο. Ευλόγως, λοιπόν, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση, υπό το βάρος της ρωσικής απειλής. Την απάντηση έδωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας,  ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει κόντρα στην Ευρωπαϊκή γραμμή, η οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση για πληρωμή στο ρωσικό νόμισμα».

Το plan b της Ελλάδας

Ο υπουργός Ενέργειας, μάλιστα, τόνισε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και το ρωσικό shut down, θέτοντας σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο δράσης, όπως αυτό αποφασίστηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης του ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, αυτό που προτάσσεται ως βασική επιλογή είναι η εισαγωγή έκτακτων φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG και η δημιουργία πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σ’ ό,τι αφορά στο υγροποιημένο αέριο ανατέθηκε στον ΔΕΣΦΑ να καταθέσει άμεσα τις εκτιμήσεις του, σχετικά με τα πρόσθετα φορτία LNG που θα χρειαστεί η χώρα, προκειμένου να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο shut down από τη Ρωσία. Επίσης το εναλλακτικό πλάνο προβλέπει την προσθήκη μιας τέταρτης πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, όπου θα μπορούν να μεταφέρονται στα φορτία.

Παράλληλα στην προμετωπίδα του plan b, βρίσκεται και η περίπτωση διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία. Ο ΔΕΣΦΑ έχει αναλάβει τις σχετικές συζητήσεις με την ιταλική SNAM και εντός των επόμενων ημερών θα ενημερώσει σχετικώς το υπουργείο Ενέργειας.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα