Την «άλλη όψη» του ελληνικού «οικονομικού θαύματος» αναδεικνύουν οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι το κόστος αυτής της επιτυχίας είναι βαρύ για τους πολίτες - ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά και κοινωνικά στρώματα.
«Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, όμως έχει γίνει και η φτωχότερη», σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, σε ανάλυση με τίτλο «Το επώδυνο πλαίσιο της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης»
Τονίζει ότι πολλές από τις αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες έρχονται ως απόρροια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης των προηγούμενων δεκαπέντε ετών.
Οσον αφορά τα θετικά στοιχεία που καθιστούν την Ελλάδα επενδυτικό προορισμό για διεθνή κεφάλαια, οι οι FT επισημαίνουν ότι:
- Η S&P αναθεώρησε επί τα βελτίω το αξιόχρεο του ελληνικού χρέους
- Το δημόσιο χρέος έπεσε κατά 10,8% του ΑΕΠ.
- Η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 2% το 2023, ενώ από το 2019 σημειώνει ανάπτυξη σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
- Ο τουρισμός είναι σε συνεχή άνοδο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επίσης βοηθούν.
- Η πολιτική σταθερότητα και η δημοσιονομική εξυγίανση ενισχύουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών
Παράλληλα όμως οι Financial Times επισημαίνουν ότι
- «Η ανάκαμψη της οικονομίας ελάχιστα έχει βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ».
- Οι Ελληνες παραμένουν οι φτωχότερου στην Ευρωζώνη - μετά τους Βούλγαρους. Σύντομα όμως θα βρεθούν στην τελευταία θέση, καθώς η διαφορά συνεχώς μειώνεται...
Κατά την βρετανική εφημερίδα οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στη μακρά οικονομική κρίση και στις πολιτικές λιτότητας το μέγεθος των οποίων είναι πρωτοφανές για καιρό ειρήνης. Οι επιπτώσεις μπορούν να συγκριθούν μόνο με την Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930.