Αγορές

Φρέναρε το χρηματιστήριο -Τεστ αντοχών- Σε πρώτο πλάνο οι τράπεζες


Σε διαδικασία "αποθέρμανσης" βρίσκεται το χρηματιστήριο, μετά τα εντυπωσιακά άλματα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων και την παρατεταμένη κούρσα οκτώ εβδομάδων, που έχουν αποφέρει ιλιγγιώδεις βραχυχρόνιες αποδόσεις σε επενδυτές και traders. Η διόρθωση θα αποτελούσε φυσιολογική εξέλιξη - μάλλον θετική για την αγορά, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Προς το παρόν επικρατεί επιφυλακτικότητα, ο "ενθουσιασμός" υποχωρεί και οι δυνητικοί αγοραστές προτιμούν να περιμένουν ευκαιρίες  τοποθετήσεων σε χαμηλότερες τιμές. Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών προκαλούν πιέσεις σε όλο το ταμπλό και οι δείκτες κινούνται με εναλλαγές προσήμων, έχοντας καλύψει τις πρωϊνές απώλειες.

Είναι ένα τεστ αντοχών και δυναμικής με αβέβαιη έκβαση, που δεν προδικάζει ακόμη ποιά κατεύθυνση θα πάρει η αγορά. Προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη ενδοσυνεδριακή αντίδραση. Στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις θα φανεί αν η αγορά "ξεκουράζεται" μετά την παρατεταμένη κούρσα, συσσωρεύοντας δυνάμεις για την... "εφοδο προς τον ουρανό", η βρίσκεται στην αφετηρία ουσιαστικής διόρθωσης.

Θετική ένδειξη ο μεγάλος τζίρος (περίπου 28 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες), που υποδηλώνει ενεργό παρουσία ισχυρών χαρτοφυλακίων και συνεχιζόμενη εισροή κεφαλαίων.

Αναλτυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι παρά την "εκτόξευση" των τιμών σε μικρό χρονικό διάστημα και τις ενδείξεις υπερθέρμανσης της αγοράς, που προμηνύουν διόρθωση, πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις τοποθετήσεις με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η διόρθωση μπορεί λοιπόν να αποφευχθεί και να υποκατασταθεί από μία σύντομη περίοδο έντονης μεταβλητότητας.

Η προοπτική αναβαθμίσεων

 Στην αναθέρμανση των προσδοκιών και στην επιτάχυνση των εισροών ξένου χρήματος αναμένεται να συμβάλει τις επόμενες μέρες η σεναριολογία για αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Scope Rating στις 3 Μαρτίου, ή από την DBRS στις 10 Μαρτίου, ή/και η βελτίωση της "¨βαθμολογίας" από την Moody’s στις 17 Μαρτίου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι πέραν της αποτίμησης των θετικών στοιχείων για την πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί ουσιαστικά ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα διασφαλίσει πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, παρά τις ενδείξεις - ή και την βεβαιότητα - ότι από τις πρώτες κάλπες δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση..

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με αρνητικό πρόσημο στους βασικούς δείκτες και οι απώλειες σταδιακά διευρύνθηκαν. μικρά κέρδη. Μετά το πρώτο ημίωρο εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακή αντίδραση  και οι απώλειες περιορίστηκαν.

 Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης πήγε -2,02% και πριν από λίγο είχε ανακάμψει σε +0,47%. Τώρα βρίσκεται οριακά στο συν.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,16% (στις 1.110,23 μονάδες) και τώρα υποχωρεί κατά 0,45%, στις 1.118,5μονάδες.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,45%,  στις 2.722,6μονάδες. Κατά 0,35% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.

Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο Alpha +0,4%, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς +0,2%. Στο κόκκινο Attica Bank -2,3%, Τρ. Ελλάδος -0,9%.

Αρνητική εικόνα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25. Με θετικό πρόσημο μόνον Ελλάκτωρ +1,2%, Motor OIl +0,8%, OTE +0,3%.

 Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Autohellas -2,8%, Aegean -1,5%, Μυτιληναίος -1,4%, Σαραντης, Jumbo και Quest -1,2%, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓΑ -1%, ΟΠΑΠ -0,9%, Βιοχάλκο -0,7%