Άμυνα & Διπλωματία

Φρεγάτες, Mirage-2000 και NH-90 συμφώνησε ο Ν.Παναγιωτόπουλος στο Παρίσι


Το πρώτο βήμα για την απόκτηση των δύο φρεγατών Belharra έγινε στη Γαλλία με την υπογραφή του LOI - Letter of Intent (επιστολή προθέσεως) από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλύ (Florence Parly) στο Παρίσι.

Παράλληλα τέθηκε το θέμα των μαχητικών Mirage 2000 και των ελικοπτέρων NH-90, με τον υπουργό Εθν. Άμυνας να δηλώνει: "Είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση υποστήριξης των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Mirage, έτσι ώστε σύντομα να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς αυτό το αεροσκάφος γαλλικής παραγωγής που χρειαζόμαστε απολύτως. Μιλήσαμε και για τα μεταφορικά ελικόπτερα και διευθετήσαμε τις τελικές λεπτομέρειες, ώστε να ολοκληρωθεί η υποστήριξη και η παράδοση αυτών των μονάδων που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός".

Belhara

Για το ζήτημα των φρεγατών δεν έχει τεθεί ακόμη η διαμόρφωση που θα έχουν αν και οι προδιαγραφές που ζητάει το Πολεμικό Ναυτικό εστιάζουν εκτός από την ναυτική και στην αεροπορική υπεροχή. "Όσον αφορά στην προμήθεια δύο Φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας", δήλωσε ο ΥΕΘΑ.

Ακόμη τέθηκαν τα εξής θέματα:

  • γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία.
  • σειρά παρεμβάσεων, συνεργειών και συνεργασιών όσον αφορά στις πρωτοβουλίες και τα επίπεδα συνεργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης.
  • στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών».
Διαβαστε επισης