Τουρισμός

«Φως» στα υπόγεια της Αγια-Σοφιάς μετά από 1.500 χρόνια- Τούνελ, κελιά και κατακόμβες


Περίπου 1.500 χρόνια μετά την ανέγερση του μεγαλύτερου ναού της Ορθοδοξίας, τα υπόγεια της Αγιά-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη ανοίγουν για τους ερευνητές και μπορεί να αποτελέσουν πηγή πληροφοριών και τεκμηρίων για την ιστορία της Βασιλεύουσας.

Σε ένα χρόνο μπορεί να γίνουν προσβάσιμα και για το ευρύ κοινό, αν προχωρήσουν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης.

Τα υπόγεια του μεγάλου ναού περιλαμβάνουν σήραγγες, κελιά, κατακόμβες και υπόγειες κατασκευέ συνολικού μήκους ενός χιλιομέτρου.

Tο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί πρόγραμμα καθαρισμού των υπόγειων χώρων της Αγίας Σοφίας , προκειμένου να φέρει στο φως ιστορικά στοιχεία και να τους καταστήσει επισκέψιμους για το κοινό.
  Ο καθηγητής Hasan Firat Diker, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγίας Σοφίας, ανέφερε ότι υπάρχουν υπόγειες δομές κάτω από το μνημείο και ότι τμήματα κάτω από την αυλή της στοάς είναι της ίδιας ηλικίας με την Αγία Σοφία, δηλαδή περίπου 1.500 ετών. Ο χώρος με τους τάφους εκτιμάται ότι είναι παλαιότερος από την υπάρχουσα δομή.

Η υπόγεια δομή ήταν γνωστή από το 1946, αλλά έχει πλέον κατακλυστεί από  τόνους λάσπης και ιζημάτων.