Λίγο πριν αδειάσει η κλεψύδρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (26 Ιουλίου), η εικόνα που διαμορφώνεται με βάση τις 4.692.122 δηλώσεις που έχει επεξεργαστεί η εφορία είναι η εξής: τρεις στους δέκα φορολογούμενους έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, ενώ ένα ποσοστό 20,92% θα λάβει επιστροφή φόρου.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχουν υποβληθεί 4.692.122 δηλώσεις, που αντιστοιχεί στο 71% του αναμενόμενου, αφού πέρυσι υποβλήθηκαν 6.616.512 φορολογικές δηλώσεις.
- Χρεωστικά εκκαθαριστικά: Το 31,43% του συνόλου των δηλώσεων είναι χρεωστικές (1.474.733 σημειώματα) και καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής ανέρχεται σε 1.426 ευρώ, εξαιτίας της αύξησης των δηλωθέντων εισοδημάτων, αλλά και της εφαρμογής του μέτρου του τεκμαρτού προσδιορισμού των εσόδων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Πιστωτικά εκκαθαριστικά: Το 20,92% των εκκαθαριστικών έχει επιστροφή φόρου. Δηλαδή 981.591 φορολογούμενοι, είτε έλαβαν, είτε θα λάβουν άμεσα χρήματα πίσω, εκτός και αν έχουν άλλες εκκρεμείς οφειλές προς την Εφορία οπότε θα γίνει συμψηφισμός. Το συνολικό ποσό της επιστροφής ανέρχεται σε 298.947.829 ευρώ και το μέσο ποσό διαμορφώνεται σε 305 ευρώ.
- Μηδενικά εκκαθαριστικά: Το 47,65% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικό, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 2.235.796.
Λάθη και αστοχίες στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις – Δεν δίνει παράταση το ΥΠΕΘΟ
Λάθη, αστοχίες και σειρά προβλημάτων που προέκυψαν στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις έχουν εντοπίσει οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι ζητούν παράταση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που κατατίθενται έως τις 26 Ιουλίου.
Πρώτον επισημαίνουν ότι χρειάζεται πρόσθετος χρόνος για να διορθωθούν με ακρίβεια τα προβλήματα που ενέκυψαν από τον αυτόματο υπολογισμό και δεύτερον τονίζουν ότι ο όγκος δουλειάς τους έως την καταληκτική ημερομηνία της 26ης Ιουλίου είναι τεράστιος και ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο οφείλει να τους βοηθήσει.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ωστόσο, δεν επιδεικνύει την παραμικρή διάθεση να κάνει αποδεκτό το αίτημα των λογιστών, οι οποίοι ζητούν να δοθεί παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ επιμένουν στη θέση ότι ο χρόνος-έως τις 26 Ιουλίου-είναι επαρκής, ενώ υπενθυμίζουν οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν, έως τις 26/7 (προθεσμία υποβολής των δηλώσεων), τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις.
Σχεδόν μηδενική η αμφισβήτηση του τεκμηρίου
Τέλος, να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, μόλις 83 ή ποσοστό 0,05% του συνόλου όσων φορολογούνται με βάση τον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού των εισοδημάτων των ελευθέρων, έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση αμφισβήτησης του φόρου αποδεχόμενοι τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου. Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί επιπλέον 106 αιτήσεις αμφισβήτησης του φόρου για αντικειμενικούς λόγους, που επίσης προβλέπονται στο νόμο, όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης κ.λπ.