Επιχειρήσεις

Folli: «Κανόνι» 400 εκατ. αλλά οι πιστωτές δεν θα επιτεθούν


«Κανόνι» 400 εκατ. ευρώ χτύπησε τους κατόχους διεθνών ομολογιακών εκδόσεων της Folli Follie. Πλέον, μπορούν να αξιώσουν την πρόωρη αποπληρωμή των κεφαλαίων τους, αλλά δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε τέτοια επίθεση, τουλάχιστον πριν εξαντλήσουν τις πιθανότητες υλοποίησης ενός σχεδίου εξυγίανσης της «αμαρτωλής» εταιρείας.

Η Folli Follie έγινε και επίσημα η ελληνική εταιρεία με τη μεγαλύτερη «κανονιά» σε διεθνείς εκδόσεις ομολόγων, καθώς όλοι οι τίτλοι που έχει εκδώσει, συνολικής αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ, έχουν περάσει σε κατάσταση αθέτησης (default).

Ένα διμερές δάνειο γερμανικού δικαίου (schuldschein), ύψους 31 εκατ. ευρώ, ήταν αυτό που έθεσε σε κίνηση ένα χρηματοπιστωτικό ντόμινο, καθώς το default σε αυτό το δάνειο ενεργοποίησε τις ρήτρες cross-default (σταυροειδής αθέτηση) και των υπόλοιπων ομολογιακών εκδόσεων της εταιρείας σε ευρώ και ελβετικό φράγκο, παρότι η εταιρεία δεν έχει χάσει ακόμη κάποια πληρωμή τόκων.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, «η χρηματοοικονομική οφειλή της θυγατρικής της, FF Group Finance Luxembourg II SA, ποσού 31 εκ. Ευρώ, η οποία τελεί υπό την εγγύηση της Εταιρείας, έχει καταστεί αμέσως ληξιπρόθεσμη και απαιτητή προ της συμβατικής της λήξης, λόγω της από 17.10.2018 καταγγελίας του μοναδικού κατόχου του Schuldschein ¤31 εκ. και της από 18.10.2018 κατάπτωσης της εγγύησης της Εταιρείας».

Για να το… μεταφράσουμε σε απλά ελληνικά, στις 17 Οκτωβρίου ο κάτοχος του ομολόγου αξίωσε πρόωρη αποπληρωμή, η Folli Follie, ως εγγυήτρια, δεν μπόρεσε να πληρώσει και πλέον το δάνειο είναι ληξιπρόθεσμο και απαιτητό πριν τη λήξη του.

Η εταιρεία προσθέτει ότι, «λόγω του γεγονότος ότι κατέστη πρόωρα ληξιπρόθεσμη και απαιτητή η ως άνω χρηματοοικονομική οφειλή, έχουν λάβει χώρα τα εξής Γεγονότα Παραβίασης (Events of Default):

  • Βάσει του όρου 8 (c) των όρων και προϋποθέσεων των Εγγυημένων Ομολόγων CHF 150.000.000 3,25 τοις εκατό λήξεως 2021 εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg II SA· και
  • Βάσει του όρου 10 (c) των όρων και προϋποθέσεων των Εγγυημένων Μετατρέψιμων Ομολόγων EUR 249.500.000 1,75 τοις εκατό λήξεως 2019 εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg SA».

Όλα αυτά σημαίνουν ότι για το σύνολο των δανείων της Folli Follie μπορεί να ζητηθεί πρόωρη αποπληρωμή και, επειδή η εταιρεία βρίσκεται σε οικονομία αδυναμία και δεν μπορεί να τα εξοφλήσει, να προσφύγουν οι ομολογιούχοι στα δικαστήρια και να ζητήσουν την πτώχευση της εταιρείας και την εκκαθάρισή της.

Προς το παρόν, τέτοιες κινήσεις αποκλείονται, όπως αναφέρουν νομικοί, γιατί θα ήταν ατελέσφορες για τους πιστωτές. Σύμφωνα με όλους τους λογικούς υπολογισμούς, οι πιστωτές θα πάρουν ελάχιστο μέρος των απαιτήσεών τους από την εκκαθάριση, ενώ μπορούν να προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο, αν η εταιρεία παραμείνει στη ζωή.

Άλλωστε, οι συσχετισμοί εντός της ομάδας των πιστωτών είναι αρνητικοί για τους ομολογιούχους. Οι τράπεζες δεν έχουν ρευστοποιήσει ακόμη τις μετοχές της Αττικά Πολυκαταστήματα για να βγουν από την ομάδα των πιστωτών και, έτσι, με τα σημερινά δεδομένα προηγούνται στην κατάταξη, ως ενέγγυοι πιστωτές και θα ελάμβαναν τη μερίδα του λέοντος από το προϊόν της εκκαθάρισης, αφήνοντας «ψίχουλα» στους ομολογιούχους.

Έτσι, πιθανότατα ισχύει αυτό που ανακοίνωσε η Folli Follie: «Η Εταιρεία και οι σύμβουλοί της εξακολουθούν να βρίσκονται σε συζητήσεις με τους δανειστές της Εταιρείας για την εκπόνηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Εταιρείας».

Όμως, αυτή δεν είναι μια διαπραγμάτευση που μπορεί να κρατήσει πολύ, καθώς η Folli Follie έχει απωλέσει πλέον τη δικαστική προστασία από τους πιστωτές της και είναι εκτεθειμένη όχι μόνο σε επιθετικές πρωτοβουλίες πιστωτών, αλλά ακόμη και σε κινήσεις δυσαρεστημένων επενδυτών, όπως φάνηκε από την απόφαση συντηρητικής κατάσχεσης μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ, η οποία εκδόθηκε την Δευτέρα ύστερα από προσφυγή επενδυτών.

Διαβαστε επισης