Οικονομία

Σαφάρι για φοιτητική στέγη... σε τιμές Airbnb


Σε σαφάρι αναζήτησης φοιτητικής στέγης αναμένεται να επιδοθούν χιλιάδες φοιτητές και γονείς μέχρι τα τέλη του μήνα και τις αρχές του επόμενου, ενόψει της νέας ακαδημαϊκής περιόδου. Όμως θα τους περιμένει μια δυσάρεστη πραγματικότητα, καθώς πολλοί από αυτούς θα κληθούν να πληρώσουν φοιτητικές γκαρσονιέρες και δυάρια σε τιμές… Airbnb.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες παρότι μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών έχουν αποφασίσει για διάφορους λόγους να εγκαταλείψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «απελευθερώνοντας» στην παραδοσιακή αγορά έναν σημαντικό αριθμό ακινήτων, τα ενοίκια που προτίθενται να ζητήσουν από τους ενδιαφερόμενους, όπως οι φοιτητές, δεν αποκλείεται να είναι τσιμπημένα καιμ μάλιστα αντίστοιχα εκείνων που χρέωναν στους τουρίστες.

«Εκτός από τα 25.000 με 35.000 σπίτια που λειτουργούν σήμερα χωρίς Αριθμό Μητρώου (ΑΜΑ) και θα υποχρεωθούν προσεχώς να επιστρέψουν στις παραδοσιακές μισθώσεις, υπάρχουν και εκείνα που δεν άντεξαν στον ανταγωνισμό, καταγράφοντας κάμψη σε έσοδα και πληρότητες. Ο όγκος των προσφερόμενων ακινήτων, δηλαδή, αναμένεται να αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα», τονίζουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, εκτιμώντας ωστόσο πως οι ιδιοκτήτες τους δεν θα διστάσουν να βάλουν γενναίο… καπέλο στα μακρο-ενοικιαστήρια, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν σε επίπεδα AirBnb τα μηνιαία εισοδήματά τους.

Σε κεντρικά προάστια της Αθήνας, τα οποία βρίσκονται πλησίον των σχολών και των βασικών σταθμών των ΜΜΜ και όπου η Airbnb… σαρώνει, τα ενοίκια είναι σαφώς πιο «τσιμπημένα», αναγκάζοντας γονείς και φοιτητές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Περιοχές, όπως το Κουκάκι, η Καλλιθέα, τα Εξάρχεια και η Νεάπολη Εξαρχείων, τα Ιλίσια και το Γουδή παρουσιάζουν αυξήσεις έως και 30% σε σχέση με το 2018.

Έστω, δηλαδή, ότι ένα ακίνητο στην Κυψέλη -περιοχή που δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης όσων χρησιμοποιούν τέτοιες πλατφόρμες, είναι ωστόσο πλησίον του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών- αποδίδει στον ιδιοκτήτη του έσοδα της τάξεως των 600 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση, λοιπόν, που αποφασίσει να το μισθώσει με τον παραδοσιακό τρόπο, τότε ο νέος ενοικιαστής -εν προκειμένω ο φοιτητής- θα πρέπει να καταβάλλει το επίμαχο ποσό, μείον τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και καθαριότητας.

Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, οι τιμές ενοικίασης στην περιοχή ξεκινούν από τα 140 ευρώ για ένα δώμα, φτάνοντας έως και τα 320 ευρώ για μια γκαρσονιέρα και μέχρι τα 400 ευρώ για ένα δυάρι.

Αντιστοίχως, ένα σπίτι στην περιοχή Νεάπολη – Μουσείο – Εξάρχεια θα πρέπει να μισθωθεί πέριξ των 500 ευρώ/μήνα, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να μην έχει… χασούρα από τη μετάπτωση στη μακροχρόνια μίσθωση. Κι αυτό γιατί τα έσοδα που φέρεται να εξασφαλίζει μέσω της AirBnb κυμαίνονται μεταξύ 424 ευρώ/μήνα και 838 ευρώ/μήνα (στοιχεία Φεβρουαρίου και Ιουνίου αντίστοιχα).

Οι τιμές στην περιφέρεια

Τον χάρτη με τις τιμές των ενοικίων της φοιτητικής στέγης ανά την Ελλάδα παρουσιάζει το Έθνος της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Θεσσαλονίκη

Το τελευταίο έτος παρατηρείται μια άτυπη εσωτερική μετακίνηση των ιδιοκτητών από τα βόρεια προάστια (Πανόραμα, Ωραιόκαστρο κλπ.) στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην παραλία. Και αυτό επειδή στις συνοικίες αυτές υπάρχουν σπίτια 200-300 τ.μ. που συνο­δεύονται με μεγάλο κόστος συντήρησης και φυσικά κόστος μετακίνησης.

Έτσι, επιλέγουν την ενοικίαση αυτών των σπιτιών, ενώ στο κέντρο της πόλης το φαινόμενο Airbnb αποτελεί μόνιμη επωδό. Αυτή είναι η αιτία που τα διαθέ­σιμα προς ενοικίαση σπίτια στη Θεσσα­λονίκη έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Οι Σαράντα Εκκλησιές, η Αγίας Σοφίας, η Αριστοτέλους, η Καμάρα και η Προξένου Κορομηλά ανήκουν στις περιοχές οι οποί­ες προσελκύουν το ενδιαφέρον των φοιτητών, όπου, βέβαια, τα διαθέσιμα ακίνη­τα που πληρούν τις προδιαγραφές είναι λιγοστά.

Η Τριανδρία και η Άνω Πόλη αποτε­λούν τις συνοικίες που επιλέγουν οι φοιτητές οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι σε μία από τις προαναφερθείσες περιοχές. Στην Άνω και την Κάτω Τούμπα, που αποτελούν την ανατολική πλευρά της πό­λης, η ζήτηση είναι υψηλή, ενώ η μείωση των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κυμαίνεται στο 20%. Τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σε σχέ­ση με το 2018. Μικρή αύξηση της τάξης του 5% παρατηρείται στις κατώτατες τιμές και ως επί το πλείστον για γκαρσονιέρες.

Πάτρα – Τρίπολη

Με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, ο αριθμός των φοιτητών που θα εγκατασταθεί φέτος στις πρωτεύουσες των Νομών Αχαΐας και Αρκαδίας θα είναι μικρότερος και συνεπώς η προσφορά σπιτιών θα είναι μεγαλύτερη. Στην Πάτρα κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις σε φοιτητική κατοικία κοντά στα ακαδη­μαϊκά ιδρύματα, θα λέγαμε ότι οι πρωτο­ετείς φοιτητές επιλέγουν σπίτια με γειτνί­αση με τις σχολές, αλλά όχι στο κέντρο των Πατρών. Παρατηρείται όμως το φαινόμε­νο οι δευτεροετείς φοιτητές να μετακομίζουν στο κέντρο της πόλης. Εν γένει τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών παρουσιάζουν μια μείωση ακόμη και 20% σχεδόν σε όλες τις φοιτητικές περιοχές.

Ρόδος

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η αναζή­τηση στέγης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς στο Νησί των Ιπποτών οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κυρίαρχες τουλάχιστον κατά την τελευταία τριετία. Φέτος, σύφωνα με το δημοσίευμα, τα διαθέσιμα για συμβατική ενοικίαση σπίτια έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ οι τιμές αυξάνονται σε ποσοστό ακόμη και 50% συγκριτικά με πέρυσι. Ενδεικτικά, για μια γκαρσονιέρα το μηνιαίο μίσθωμα ξεκινά από 310 ευρώ και αγγίζει ακόμη και τα 380 ευρώ.

Κομοτηνή

Η μεγαλύτερη ζήτηση επικεντρώνεται γύ­ρω από την κεντρική πλατεία και σε απόσταση έως 300-400 μέτρα. Την τελευταία πενταετία στην Κομοτηνή έχουν προστεθεί στα προς ενοικίαση ακίνητα 30 διαμε­ρίσματα, ενώ δεν παρατηρείται σημαντική μεταβολή στη διαθεσιμότητα των προς ενοικίαση ακινήτων σε σχέση με το 2018. Εξάλλου, οι τιμές παραμένουν σταθερές, με μικρές μειώσεις στην ανώτερη τιμή στα δυάρια σε σχέση με πέρυσι.

Ναύπακτος

Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού έχει απορ­ροφήσει τμήμα της προσφοράς σπιτιών από εργαζομένους που απασχολούνται από την εταιρεία διαχείρισης και συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου. Η μίσθωση μέσω Airbnb, κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη Ναύπακτο. Τους υπόλοιπους μήνες διατίθενται σε φοι­τητές τα ακίνητα με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2018.

Κρήτη

Στον περιζήτητο τουριστικό προορισμό των Χανίων, οι φοιτητές θα δυσκολευτούν να βρουν σπίτι. Η Νέα Χώρα και η Παλαιά Πόλη συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, με τις τιμές, λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης, να έχουν αυξηθεί, σε σχέση με το 2017, ακόμη και 100%. Το μηνιαίο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα διαμορφώνεται σε 300-350 ευρώ για ενοικίαση διάρκειας 10 μηνών, ενώ ένα δυάρι ενοικι­άζεται από 420 έως 450 ευρώ.

Στο Ρέθυμνο η προσφορά είναι μικρή και αντιστρόφως ανάλογη στο κέντρο της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή του Γάλλου, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ως αποτέλεσμα, μία από τις πρακτικές που υιοθετούν οι φοιτητές αφορά τη συγκατοίκηση, ακόμη και περισσότερων των δύο ατόμων, σε μεγαλύτερα σπίτια. Με άλλα λόγια ο «πονοκέφαλος» σχετίζεται με την έλλειψη προσφοράς και όχι με το ύφος των ενοικίων, που ανέρχεται σε 190-350 ευρώ, από 180 έως 310 ευρώ το 2018.

Στα δυάρια το ενοίκιο κυμαίνεται από 350 έως 450 ευρώ, με το αντίστοιχο εύρος να είναι 260-350 ευρώ για το 2018. Εύλογα, όσο πιο μακριά είναι το ακίνητο από την Πανεπιστημιούπολη και το κέντρο τόσο το ενοίκιο μειώνεται, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ανακύπτει το ζήτημα της μετακίνησης από και προς το πανεπιστήμιο.

Στο Ηράκλειο τα ενοίκια αυξάνονται ακόμη και κατά 35% και ξεκινούν από 380 και 400 ευρώ για γκαρσονιέρα και δυάρι, αντίστοιχα, όταν το 2018 οι αντίστοιχες μισθωτικές αξίες ήταν 200-280 ευρώ και 300-320 ευρώ. Ο Κάτω Πόρος, η Αλικαρνασσός, τα Καμίνια και η Λεωφόρος 62 Μαρτύρων είναι περιοχές που απέχουν από το κέντρο, αλλά διαθέτουν καλή συγκοινωνιακή πρό­σβαση, αποτελώντας προσιτές επιλογές.

ΠΟΜΙΔΑ: 6 συμβουλές για γονείς και φοιτητές

«Δυστυχώς τα πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ’ εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μια άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο πού θα βρουν αυτό που ζητούν», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), παρουσιάζοντας έναν… μπούσουλα για γονείς και φοιτητές. Πιο αναλυτικά:

1. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!

2. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Εάν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχθείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε, λίγο παραπέρα!

3. Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φθηνότερα από τα μικρότερα.

4. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Εάν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

5. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές εάν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητάει είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

6. Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών» τα οποία υπόσχονται ότι εάν προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην προκαταβάλλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος - Έθνος της Κυριακής