Οικονομία

Fitch για Ελλάδα: Αμετάβλητη αξιολόγηση, σταθερό outlook, χαμηλότερη ανάπτυξη


Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις διεθνών αναλυτών, ο αμερικανικός οίκος Fitch, διατήρησε αμετάβλητη στη βαθμίδα ΒΒ την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. "Θετικές" χαρακτηρίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας επίσης αμετάβλητο το outlook.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αναμένεται ότι θα έχει σημαντική επίδραση στις αγορές ελληνικών ομολόγων και μετοχών.

Στην απόφαση της Fitch "μέτρησαν" ιδιαίτερα ο πολύ υψηλός πληθωρισμός (12,1% όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή) και η αύξηση του (θεωρητικού) κόστους δανεισμού της χώρας, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους

Όσον αφορά τις "θετικές προοπτικές" στην έκθεση του αμερικανικού οίκου επισημαίνεται ότι αντικατοπτρίζουν την αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του παρά την απότομη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που έχει σημειωθεί φέτος.

Η πρόβλεψή για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος αναθεωρείται επί τα χείρω σε 3,5%, από 4,1% στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου. Η πρόβλεψή για το 2023 χαμηλώνει από 4% σε 3,2%. Για το 2024 η Fitch προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2,8%.

Για το δημόσιο χρέος σημειώνει ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 193,3% στο τέλος του 2021 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 171,6% έως το 2024, λόγω της δημοσιονομικής βελτίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης. Όπως σημειώνει ο δείκτης χρέους θα παραμένει το 2024 μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των κρατών που αξιολογούνται από τον Fitch, και πάνω από το τριπλάσιο του μέσου όρου "ΒΒ" ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικό (προβλέπεται να ανέλθει στο 14,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους) αλλά και το προφίλ χρέους της χώρας με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης επιδρούν θετικά.

Για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνει ότι έχουν επιτύχει σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικούτους, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Διεθνείς οίκοι όπως η Société Générale και η Citigroup είχαν εκτιμήσει πως η Fitch δεν θα ακολουθούσε τις πρόσφατες κινήσεις των S&P και DBRS, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας εφικτό τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση

Οι επόμενες αξιολογήσεις θα γίνουν από την Moody’s και την DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, από την Fitch στις 7 Οκτωβρίου και από την S&P στις 21 Οκτωβρίου.

Οι επισημάνσεις στην έκθεση

Οι αναλυτές της Fitch αναφέρονται διεξοδικά  στην  πορεία  της ελληνικής οικονομίας και στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας,  διατυπώνοντας μεταξύ άλλων τις ακόλουθες επισημάνσεις:

- Το δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε στο 7,4% του ΑΕΠ το 2021 από 10,2% το 2020. Η μείωση ήταν ταχύτερη από ό,τι ανέμεναν κατά την τπροηγούμενη αξιολόγηση (όταν πρόβλεπαν έλλειμμα 9,7%). Αναμένουν τώρα ότι το έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, στο 4,5% του ΑΕΠ, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν.. Η επιβράδυνση θα προέλθει από τις επιδεινωμένες μακροοικονομικές προοπτικές και τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας,

- Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τις μακροοικονομικές προοπτικές: Η ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό +8,3% σε πραγματικούς όρους το 2021. Ωστόσο, οι μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να επιδεινώνει την άνοδο των τιμών της ενέργειας και να επηρεάζει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, και τον υψηλό πληθωρισμό να επηρεάζει τα πραγματικά εισοδήματα και τη δυναμική της κατανάλωσης.

- Η αξιοποίηση των κονδυλίων που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα επιταχυνθεί φέτος, ενισχύοντας τις κρατικές επενδύσεις και τη συνολική ζήτηση, ενώ οι δείκτες για τον τουρισμό δείχνουν περαιτέρω ανάκαμψη του τομέα.

Διαβαστε επισης