«Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή απολογούμενος και ελεγχόμενος. Ο ίδιος πρέπει να απαντήσει για βασικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησής του στην Ελλάδα. Και έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση γιατί το πρώτο αίτημα στη Βουλή το καταθέσαμε επίσημα στις 15 Μαρτίου, δηλαδή πριν 70 ημέρες» ξεκαθάρισε ο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή και την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Συνδέσεις».
«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθεί και να μας πει για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μας φτάνει σιγά σιγά και η τελευταία Βουλγαρία. Γιατί έχουμε το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μετά τη Μάλτα; Δεν είναι δυνατόν να έχουν ακριβότερα τα προϊόντα οι πολυεθνικές μόνο στην Ελλάδα. Να μας απαντήσει επίσης ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και της ενέργειας, ενώ η Ευρώπη ζητάει τη φορολόγησή τους. Και για ποιο λόγο δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης εφόσον το προτείνει και η Κομισιόν;», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιεσμένος διότι όλη η κοινωνία ξέρει ότι ο ίδιος ευθύνεται για την ακρίβεια. Οι πολίτες σε ποσοστό πάνω από 80% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν με βάση τις τιμές των προϊόντων. Φοβάται το “γράμμα” που θα του στείλουν οι πολίτες μέσα από τις κάλπες και για το λόγο αυτό στέλνει την επιστολή στην κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν», συνέχισε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, προϊδεάζοντας για την αυριανή συζήτηση στη Βουλή.
Απαντώντας στο «που θα βρείτε τα λεφτά» ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να απευθύνει το ερώτημα στην αντιπολίτευση μια κυβέρνηση που έχει παραβιάσει τον προϋπολογισμό εσόδων που η ίδια νομοθέτησε και έχει υπερεισπράξει τέσσερα δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα το χρόνο. «Πώς ρωτάει η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την τήρηση των κανόνων, όταν χρωστάει δάνεια σχεδόν 500 εκατ. ευρώ; Και όταν έχει επιτρέψει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων που έφτασαν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022; Η πραγματική επιβάρυνση των δύο διυλιστηρίων ήταν μία κλοπή πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο από κάθε ελληνικό νοικοκυριό».
Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τη φορολογία και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, ο Σ. Φάμελλος παρέθεσε συγκεκριμένα μέτρα άμεσης εφαρμογής: «Πρέπει να εφαρμοστεί το ποσοστό φορολόγησης 90% για τα υπερκέρδη σε ρεύμα και διύλιση πετρελαίου. Όλοι μας, νοικοκυριά και οι 700 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πληρώνουν τα υπερκέρδη - την αισχροκέρδεια δύο διυλιστηρίων. Είναι ένα πλεόνασμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα μείωσης του ΕΦΚ. Αν φορολογηθούν τα υπερκέρδη του 2022, προκύπτουν έσοδα που αντιστοιχούν σε ύψος δύο φορές του δημοσιονομικού ισοδύναμου της μείωσης του ΕΦΚ. Πρέπει όμως να υπάρχουν και προληπτικά μέτρα για την ακρίβεια. Να τεθεί όριο κέρδους σε ολιγοπωλιακούς κλάδους, που είναι κρίσιμοι, όπως είναι το ρεύμα και τα διυλιστήρια».
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα επιτρέπει την εμπορική δραστηριότητα με πλάσμα από δωρητές αίματος, ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για «ανθρωπιστικά και κοινωνικά απαράδεκτη κίνηση». «Θα είναι κατάντια για την ελληνική κοινωνία μία τέτοια εξέλιξη» σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε σκέψη και σχέδιο και να μη φέρει στη Βουλή τέτοιο νομοσχέδιο.
Ασκώντας έντονη κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έκανε λόγο για ακραία ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας: «Ο κ. Γεωργιάδης έχει έρθει για να ολοκληρώσει το πολιτικό έγκλημα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας», περιγράφοντας την πραγματικότητα στο ΕΣΥ: «Σε κάθε πόρτα νοσοκομείου, πρέπει να πληρώσεις και ένα χαράτσι. Χαράτσι για τις μικροβιολογικές, χαράτσι για τις ακτινολογικές, χαράτσι για τον προσωπικό γιατρό, χαράτσι για τα απογευματινά χειρουργεία».
Αναφορικά με τις ευρωεκλογές και τις συμμαχίες στον προοδευτικό χώρο, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε την ανάγκη προοδευτικής διεξόδου «για να μπορέσουν να ανατραπούν οι πολιτικές Μητσοτάκη. Οι πολιτικές που κάνουν τους φτωχούς και περισσότερους και φτωχότερους και τους πλούσιους και λιγότερους και πλουσιότερους».
Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες, να έχει τη δική της πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική: «Δεν πρέπει να περιμένουμε τα προβλήματα και μετά να τρέχουμε από πίσω. Παράδειγμα τα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία που καθυστέρησαν, τα ελληνοτουρκικά, οι εκκρεμότητες με την Αλβανία. Εμείς πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία για τα συμφέροντα της χώρας μας και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Και ναι, θα ήθελα μια Ελλάδα που και στη Γάζα, στη Μέση Ανατολή θα έπαιρνε μια πρωτοβουλία Ειρήνης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Για να σταματήσει η σφαγή, να απελευθερωθούν οι όμηροι, να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί πιθανή διεύρυνση της σύγκρουσης και να κατοχυρωθεί η ύπαρξη και λειτουργία 2 κρατών στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους τα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Και να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.