Πολιτική

Φάμελλος: Η ταχεία ιδιωτικοποίηση ενεργειακών εταιρειών από την κυβέρνηση θέτει ζήτημα δημοσίου συμφέροντος


Στα "σχέδια ιδιωτικοποίησης των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών της χώρας, από την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη", επικεντρώθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9.

Παράλληλα, τόνισε ότι: “Η στρατηγική της ΝΔ περιορίζεται σε ένα πρόχειρο σχέδιο αποσπασματικών ιδιωτικοποιήσεων, με τη λογική ξεπουλάμε όσο-όσο και γρήγορα. Δεν πρόκειται απλά για μία λάθος πολιτική επιλογή. Δεν μπορεί να ξεπουλιέται με αυτόν τον τρόπο ο δημόσιος πλούτος. Το ίδιο σχέδιο ακολουθείται στη ΔΕΗ, το ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ".

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε αρχικά στη ΔΕΠΑ, ως ένα παράδειγμα που καταδεικνύει τις αγκυλώσεις και την ιδεοληψία της Νέας Δημοκρατίας στις ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη νομοθέτηση του διαχωρισμού της εταιρείας, σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. "Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες μας κατηγορούν για ιδεοληψία και καθυστερήσεις, είναι αυτές που δεν προχώρησαν, ως όφειλαν εδώ και 15 χρόνια, στην απελευθέρωση της αγοράς. Επειδή δεν είχαν οργανώσει θεσμικά την αγορά, με διαφάνεια και ισοτιμία προς όφελος του καταναλωτή, "τρώγαμε" κόκκινες κάρτες από τους θεσμούς. Είναι απίστευτο, η Νέα Δημοκρατία τώρα, από τη μία να επικαλείται την ευρωπαϊκή κανονικότητα και από την άλλη να μην υλοποιεί το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ. Η δημιουργία της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια το όφελος για τον τελικό καταναλωτή, αλλά και έσοδα για το δημόσιο από την είσοδο επενδυτή/-ων. Οι δηλώσεις του κυρίου Χατζηδάκη για την ιδιωτικοποίηση, την παραχώρηση, όχι μόνο της εμπορίας αλλά και των δικτύων φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, σε ιδιώτη, ο οποίος θα έχει στη συνέχεια το μονοπώλιο του δικτύου φυσικού αερίου, μας προκαλούν εντύπωση. Ειδικότερα, η διατήρηση ισχυρού ποσοστού του δημοσίου στο δίκτυο αποκτά ειδικό βάρος, λόγω του ρόλου του φυσικού αερίου στη διαδικασία μετάβασης στις ΑΠΕ και για αυτό, το φυσικό αέριο έχει χαρακτηριστεί καύσιμο-γέφυρα για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Παρά ταύτα όμως, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεπουλήσει και τα δίκτυα χωρίς να υπάρχει λόγος, αιτία και έσοδα" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, υπογράμμισε: "Το 2014, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) παρουσίασαν ζημίες 370 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα παρουσιάζουν ρεκόρ κερδοφορίας, με μέσο όρο EBITDA τετραετίας 2015-2018 750 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν από τους πιο κερδοφόρους Ομίλους στην Ελλάδα,​στον οποίο το δημόσιο συμμετέχει κατά 35,5%, όπου δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες, με 43 εταιρείες, με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, 60% εξαγωγές. Και ενώ πετύχαμε ως ΣΥΡΙΖΑ αυτή την κερδοφορία προς όφελος του δημοσίου, η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να ξεπουλήσει τα ΕΛΠΕ, δηλαδή να δώσει προς πώληση τις μετοχές του δημοσίου, πιθανώς μέσω χρηματιστηρίου, εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων του δημοσίου και μάλιστα με μειωμένη τιμή".

Εν συνεχεία, δήλωσε: "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού για στρατηγικό επενδυτή, με ένα μείγμα μετοχών του ιδιώτη και του δημοσίου, ο οποίος όμως τελικά κατέληξε άγονος. Μετά από αυτή την αποτυχία, στην έκθεση των θεσμών τον Ιούνιο του 2019, αναφέρεται ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικά σενάρια από το ΤΑΙΠΕΔ. Και τώρα ανακοινώνουν την πλήρη και χωρίς όρους πώληση των μετοχών! Να σημειώσουμε ότι το σενάριο πώλησης μετοχών και του ιδιώτη, του Ομίλου Petrola-Λάτση, ήταν μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 2011, είχε αποφασιστεί η πώληση μόνο, και του συνόλου των μετοχών του δημοσίου. Με το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ, θα παρέμενε σημαντικό ποσοστό μετοχών στο δημόσιο, θα επιτυγχάναμε ταυτόχρονα τη μη αποεπένδυση διυλιστηρίων, θα διασφαλίζαμε την ασφάλεια των εθνικών αποθεμάτων και στις προμήθειες αργού της χώρας, και πάνω από όλα τα δικαιώματα σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων".

"Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στο διαχωρισμό της έρευνας υδρογονανθράκων από τον Όμιλο, με τη δημιουργία μίας εταιρεία holding, όπου το ελληνικό δημόσιο θα κατείχε το 51%. Πρόκειται για πιθανά εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά και για reserves, αποθέματα αργού πετρελαίου, από τα οποία εξαρτάται η ελληνική οικονομία. Με την κυβέρνησή μας, τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν για πρώτη φορά σε συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπου μέχρι τώρα, συμμετείχαν μόνο ιδιωτικές και ξένες εταιρείες. Αυτό, καθότι η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ξεπουλήσει μία κερδοφόρο εταιρεία που αποδίδει κέρδη στο ελληνικό δημόσιο και συνδέεται με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και τα γεωπολιτικά συμφέροντα, υπερβαίνει το πολιτικό λάθος. Τίθεται ξεκάθαρα θέμα δημοσίου συμφέροντος", είπε ο Σ. Φάμελλος.

Για τη ΔΕΗ επεσήμανε: "Είναι δυνατόν μία χρεωκοπημένη εταιρεία να έχει επενδύσει 750 εκατ. ευρώ, το 2018, να έχει μειώσει το δανεισμό της κατά 1,2 δισ. ευρώ, την προηγούμενη τετραετία με παράλληλη μείωση των τιμολογίων 12% μεσοσταθμικά για τους καταναλωτές; Όχι βέβαια, αλλά ο κος Χατζηδάκης δημιούργησε ένα ψεύτικο σενάριο χρεωκοπίας και καταστροφής για να δικαιολογήσει τις άδικες αυξήσεις του ρεύματος", προσθέτοντας πως "η πραγματική ρευστότητα που έχει ανάγκη η ΔΕΗ δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και όχι 900 εκατ. ευρώ όπως διατείνεται ο κύριος Χατζηδάκης, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι τα μέτρα που έλαβε η προηγούμενη διοίκηση, όπως η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναμένεται να αποδώσουν περί τα 400 εκατ. ευρώ, είναι δηλαδή στη σωστή κατεύθυνση και συνεπώς συνεχίζει να τα υλοποιεί".

"Ήδη, ο κος Χατζηδάκης δηλώνει ότι η αυριανή έκθεση ορκωτών λογιστών δεν αναμένεται να σημειώσει προβληματισμούς σε σχέση με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Όμως ο ίδιος, όλο το προηγούμενο διάστημα, "φούσκωσε" το σενάριο κινδυνολογίας με μοναδικό σκοπό να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τιμολογίων. Αναρωτιόμαστε, αν τώρα ο κίνδυνος ξεφουσκώνει μόνο με τις προβλέψεις", ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, έκανε ένα σχόλιο για το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο που είχε νομοθετήσει και θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ένα γενικό σχόλιο για το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας: "Προχωρήσαμε το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο, με σκοπό την απόλυτη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Για να σταματήσει η υποβολή εικονικών μελετών, ένα συχνό φαινόμενο, να μην ταλαιπωρούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, να γίνεται ηλεκτρονική υποβολή των μελετών και με υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών να γνωμοδοτούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας", συμπληρώνοντας ότι "το δημοσιοποιημένο σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη δεν είναι αναπτυξιακό, ούτε καταφέρνει να επιταχύνει τις επενδύσεις. Πρώτα από όλα το σχέδιο νόμου δεν είναι σε συμφωνία με την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Είναι τραγικό έλλειμμα η οικονομία να μην ακολουθεί κάποιες στρατηγικές κατευθύνσεις, όπως τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, την ευρωπαϊκή στρατηγική καινοτομίας, την 4η βιομηχανική επανάσταση, την κυκλική οικονομία. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για ένα αναπτυξιακό σχέδιο νόμου, αλλά για μία συρραφή εξυπηρετήσεων χωρίς καμία αναπτυξιακή κατεύθυνση και στρατηγική".