Οικονομία

«Φακέλωμα» οφειλετών- Σε βάση δεδομένων όλα τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων


 Ξεκινώντας με την πρόθεση να καταγράψει το ιδιωτικό χρέος και να ενισχύσει τους φορολεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, το Δημόσιο προχωρά στη δημιουργία βάσης δεδομένων που θα αποτελεί στην ουσία έναν μηχανισμό ψηφιακού “φακελώματος” νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν συνεχεία από τράπεζες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δανειστές κάθε είδους και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Στη βάση δεδομένων θα καταγράφονται οφειλές ληξιπρόθεσμες και μή προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία, δάνεια, υποχρεώσεις προς τράπεζες, πληρωτέες  δόσεις, απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και τηλεφώνου, οφειλόμενα ενοίκια, καθώς και άλλα στοιχεία που συνθέτουν  το πιστωτικό προφίλ ενός νοικοκυριού ή μιάς επιχείρησης.

Αντληση στοιχείων από πολλές πηγές

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Ευγενίας Τζώρτζη στην «Καθημερινή», πρώτο βήμα θα είναι η δημιουργία του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2025.

Η βάση δεδομένων θα ξεκινήσει αντλώντας στοιχεία από το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, από το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και από τον «Τειρεσία».

Θα συμπληρώνεται σταδιακά με την ένταξη στοιχείων από πιστωτές του ευρύτερου δημόσιου και του αμιγώς ιδιωτικού τομέα (δήμοι, ΝΠΔΔ, εταιρείες παροχής ενέργειας και ύδρευσης, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, ιδιοκτήτες ακινήτων για οφειλόμενα μισθώματα κ.λπ.).

 "Στο φως" χρέη 370 δισ. ευρώ

Θα συγκεντρωθούν τελικά στοιχεία που αφορούν συνολικά χρέη 370 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν το σύνολο του επίσημα καταγεγραμμένου ιδιωτικού χρέους. Δεν θα περιλαμβάνονται οι «αφανείς» ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εταιρείες κοινής ωφελείας και οι οφειλές επιχειρήσεων προς προμηθευτές.

Προβλήματα ενδέχεται να ανακύψουν όσον αφορά την τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, αν δοθεί δυνατότητα ευρείας χρήσης και συστηματικής παρακολούθησης της πλατφόρμας σε τράπεζες και επιχειρήσεις.

 Αξιολόγηση πιστωτικού προφίλ

Το σύστημα θα μπορεί να δίνει μία πιστοληπτική αξιολόγηση, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ιδιωτικούς φορείς, όπως τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια, να ρυθμίσουν οφειλές ή να δώσουν πίστωση για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

Η αξιολόγηση πιστωτικού προφίλ φυσικού ή νομικού προσώπου θα γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου ή με συναίνεσή του. Ομως η εμπειρία δείχνει ότι στην πράξη θα αποτελέσει μονόδρομο για την πραγματοποίηση συναλλαγών με πίστωση, για τη λήψη  δανείου- ακόμη και για την ενοικίασηακινήτου.

Διαβαστε επισης