Διεθνή

Facebook: Αφαίρεση «ύποπτων» σελίδων και λογαριασμών από την Ρωσία και το Ιράν



Στο κατέβασμα «ύποπτων» σελίδων και λογαριασμών από την Ρωσία και το Ιράν προχώρησε το Facebook, καθώς διέκρινε "συντονισμένη παραπλανητική συμπεριφορά".

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η εταιρεία σε δημοσίευσή της στο blog της την Τρίτη αφαιρέθηκαν 652 σελίδες, ομάδες και λογαριασμοί, οι οποίοι στόχευαν άτομα στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α. «Πρόκειται για ξεχωριστές καμπάνιες οι οποίες με βάση αυτά που έχουμε εντοπίσει δεν συνδέονται μεταξύ τους» διευκρίνισε η εταιρεία. «Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι χρησιμοποίησαν παρόμοια τακτική – δημιουργούσαν δηλαδή λογαριασμούς και ομάδες που στόχο είχαν να παραπλανήσουν τους άλλους σχετικά με το ποιοι ήταν και τι κάνουν».

Η τελευταία ενημέρωση του Facebook σχετικά με την παρεμπόδιση των εκλογών και την κατάχρηση της κοινωνικής πλατφόρμας έρχεται ένα μήνα μετά την αποκάλυψη μιας συντονισμένης καμπάνιας παραπληροφόρησης γύρω από τις επόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι είχε αφαιρέσει 32 ψεύτικους λογαριασμούς και σελίδες από το Facebook και το Instagram, αφότου ανακάλυψε πώς επρόκειτο για «μη αυθεντική συμπεριφορά», όπως η ίδια χαρακτηρίζει τους πλαστούς λογαριασμούς.

Σε μια κλήση με δημοσιογράφους μετά το blog post της Τρίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για το Facebook να οικοδομήσει σχέσεις με τις αρχές επιβολής του νόμου και με κυβερνήσεις άλλων χωρών για την ανταλλαγή πληροφοριών. Εξίσου σημαντικό είναι όμως για την εταιρεία και η ανάπτυξη δικών της εργαλείων που στοχεύουν στην εξάλειψη του προβληματικού περιεχομένου ». «Πιστεύουμε ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά και στα δύο αυτά μέτωπα. Κι αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία μας» σημείωσε.

Το Facebook συνεχίζει να εντοπίζει λογαριασμούς που καταχρώνται την πλατφόρμα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, όπου το Internet Research Agency του Κρεμλίνου αγόρασε διαφημίσεις στον ιστότοπο που έφτασαν στο προφίλ 126 εκατομμύρια χρηστών.

Ωστόσο η εταιρεία αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η δραστηριότητα που ανιχνεύθηκε ενέπλεκε και ρώσους πράκτορες ή αν ακολουθήθηκε παρόμοια τακτική με τις προηγούμενες υποθέσεις.

Οι λογαριασμοί λειτουργούσαν συνήθως υπό ψεύτικες ταυτότητες, δημοσιεύοντας «εμπρηστικά» σχόλια γύρω από πολιτικά και κοινωνικά θέματα ενώ διοργάνωναν και εκδηλώσεις.

Όσο για το πώς ανακάλυψε τους εν λόγω ψεύτικους λογαριασμούς αναφέρθηκε ότι η Facebook έλαβε τον Ιούλιο ένα mail από την εταιρεία FireEye που την προέτρεπε να ελέγξει ένα δίκτυο σελίδων και λογαριασμών ονόματι «Liberty Front Press». Αμέσως ξεκίνησε έρευνα και εντοπίστηκαν πρόσθετες σελίδες και λογαριασμοί που συνδέονταν με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιεύσεις των σελίδων που ήταν ενεργές από το 2013 επικεντρώνονταν σε πολιτικό γεγονότα στην Μέση Ανατολή, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, χωρίς ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους να αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα».

Η ομάδα διατηρούσε 74 σελίδες, 70 λογαριασμούς και τρεις ομάδες στο Facebook, καθώς και 76 λογαριασμούς στο Instagram. Περίπου 155.000 λογαριασμοί ακολουθούσαν τουλάχιστον μια από τις παραπάνω σελίδες. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2018 οι ύποπτοι λογαριασμοί είχαν δαπανήσει περισσότερα από 6.000 δολάρια σε διαφημίσεις Facebook και Instagram, τα οποία είχαν καταβληθεί σε δολάρια ΗΠΑ και Αυστραλίας.Μάλιστα η εταιρεία εντόπισε σχέση του "Liberty Front Press" και άλλων λογαριασμών που παρουσιάζουν ως ειδησεογραφικοί οργανισμοί για να διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό στους λογαριασμούς των χρηστών.

Μετά τα σκάνδαλα που έχουν κλονίσει τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου με πολλούς από αυτούς να διαγράφουν τους λογαριασμούς του, η εταιρεία δείχνει να έχει πάρει πιο σοβαρά την διάδοση ψευδών ειδήσεων και την οργανωμένη κατάχρηση του κοινωνικού για συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς. Γα το λόγο αυτό έχει αναδιοργανώσει την διαφημιστική του πλατφόρμα ενώ έχει συνάψει συνεργασία με τρίτα μέρη για επιθεώρηση και έλεγχο λογαριασμών.

Διαβαστε επισης