Ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το κλίμα βελτιώνεται και οι δείκτες κινούνται σήμερα σε τροχιά ανάκαμψης (DAX +1,4%), στο ΧΑ κυριαρχούν η "κατήφεια" και προβληματισμός. Η αγορά προσπαθεί να αποτιμήσει τη διαμορφούμενη κατάσταση στην οικονομία και στα δημοσιονομικά, όπου είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
Μετά από τρεις μέρες πτώσης με συνολικές απώλειες κεφαλαιοποίησης περίπου 2,2 δισ. ευρώ, επενδυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας σαφέστερες ενδείξεις για την κατεύθυνση που θα πάρει η αγορά σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.
Τον τόνο στις συναλλαγές δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών και οι τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, που είχαν χάσει την τελευταία μεγάλη άνοδο και παίρνουν αργοπορημένα θέσεις στο ΧΑ.
Αντικείμενο προβληματισμού οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα ανησυχητικά στοιχεία για ελλείμματα και χρέος, οι αβέβαιες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και η πιθανότητα νέου μεγάλου κύματος κόκκινων δανείων, που θα φορτώσουν προβλήματα στις τράπεζες.
Οι διεθνείς οίκοι που συναγωνίζονταν τον τελευταίο καιρό σε “πλειοδοσία” προβλέποντας νέο ράλι, χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών, εκτιμώντας ότι καθοριστική παράμετρος για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις θα είναι η πορεία της οικονομίας - ειδικότερα του τουρισμού - που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και των προγραμμάτων εμβολιασμού.
Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες
Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι δύο βασικοί δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο, αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση. Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες, που βρίσκονται στο κόκκινο με μικρές απώλειες.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά δημιουργεί βάση στήριξης στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, στις 757-765 μονάδες του ΓΔ, που μπορεί να αποτελέσουν αφετηρία ανοδικής αντίδρασης-ανάκαμψης.
Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σήμερα από τις 761,70 μονάδες (-0,06%) μέχρι τις 767,17 (+0,66%). Τώρα βρίσκεται στις 764,4 μονάδες, μειώνοντας άνοδο 0,30%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,25% στις 1.819,8 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +1,05%, βυθίστηκε στη συνέχεια μέχρι -0,96% και τώρα υποχωρεί οριακά (-0,22%). Με θετικό πρόσημο Εθνική και Πειραιώς (+0,3%), αμετάβλητη η Alpha, Attica Bank -2,2%, Eurobank και Ελλάδος -0,8%,
Στα εμποροβιομηχανικά blue chip ΕΧΑΕ +1,6%, Μυτιληναίος και ΟΤΕ +1%, Coca-Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαράντης +0,8%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Ελλάκτωρ -1,8%, Lamda -0,6%, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ -0,5%.