Επικαιρότητα

Ευρωπαϊκό πρέσινγκ στην Τουρκία


 Η αποτίμηση του Μαξίμου για τη χθεσινή ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, έχει θετικό πρόσημο. Υπήρξε ευρωπαϊκή παρέμβαση για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ενώ και για το προσφυγικό που ενδιαφέρει τα μέγιστα την Αθήνα, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για τήρηση των συμφωνιών και αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων εκ μέρους της Τουρκίας. Στο Μαξίμου κρατούν πάντως  μικρό καλάθι, γνωρίζοντας - όπως και οι Ευρωπαίοι- ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και στοχεύει στην προώθηση της γεωπολιτικής του ατζέντας, ανεξαρτήτως τιμήματος και συνεπειών.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το κεντρικό μήνυμα που δόθηκε χθες στον Ταγίπ Ερντογάν, είναι ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και οι σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την πρόοδο που σημειώνεται στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Επί της ουσίας Γιούνκερ και Τουσκ επισήμαναν στον «Σουλτάνο» ότι οι δυσχέρειες και τα προσκόμματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θρυμματίζουν τον δίαυλο επικοινωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας και τις προσδοκίες για μελλοντική προσέγγιση. 

Το Μαξίμου αξιολογεί ως άκρως σημαντικό το γεγονός, ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών αναδείχθηκε επίσημα από τους κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους. Εκτιμά, ότι πρόκειται για δικαίωση της κυβερνητικής επιλογής για διεθνοποίηση του ζητήματος και διεκδίκησης επιστροφής, με μοχλό πίεσης την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε-και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη- να δεσμευτεί για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Όπως επισημαίνουν στο Μαξίμου, τις επόμενες ημέρες θα προκύψουν σοβαρές ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις του «Σουλτάνου» και αν είναι τελικώς διατεθειμένος να συναινέσει στην επιστροφή των δύο Ελλήνων.

H κυπριακή ΑΟΖ

Αυτό που διαφάνηκε πεντακάθαρα κατά τη χθεσινή Σύνοδο στη Βάρνα, είναι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει βήματα προς τα πίσω στην υπόθεση της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε με σαφήνεια ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος έπαιξε και το «χαρτί» του προσφυγικού,  ζητώντας την άμεση καταβολή και του δευτέρου πακέτου της βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ, της ΕΕ προς την Τουρκία, για τους Σύρους πρόσφυγες. Η παρέμβαση Τουσκ και η διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει τη συνδρομή προς την Άγκυρα, διατηρούν προς το παρόν χαμηλά τον πήχη της ανησυχίας σχετικά με το προσφυγικό και τις… απειλές Ερντογάν για άνοιγμα της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών.