Ελλάδα

Έβρος: Λήψη προληπτικών μέτρων μετά από κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στην Τουρκία


Στη λήψη προληπτικών μέτρων προχωρά από σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μετά την ενημέρωση για ύπαρξη κρούσματος οζώδους δερματίτιδας σε βοοειδή στη γείτονα Τουρκία.

«Από σήμερα ορίσαμε ζώνη αυξημένης επαγρύπνησης, δέκα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και εσωτερικά. Υπάρχει ένα κρούσμα οζώδους δερματίτιδας, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα νοτίως των συνόρων μας, το οποίο αν και επιβεβαιώθηκε στις 30 Απριλίου, εμείς ενημερωθήκαμε μόλις στις 13 Ιουνίου. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μία τεράστια καθυστέρηση ως προς την ενημέρωση, περίπου ενάμισι μήνα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι όλα τα μέτρα είναι προληπτικά με στόχο να αποτραπεί νέα εμφάνιση της ζωονόσου, εξαιτίας της οποίας πριν μία τριετία ο νομός είχε δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα.

«Το 2015 είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Έβρο και τότε από την Τουρκία, η οποία μας ενημέρωσε με καθυστέρηση δύο μηνών. Το 2015 στον Έβρο χάσαμε-θανατώσαμε 4.000 ζώα, εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας. Σήμερα έχουμε επανασυστήσει την κτηνοτροφία και τρία χρόνια μετά από αυτό το πλήγμα, έχουμε περίπου 15.000 βοοειδή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε ούτε ένα. Δεν μπορεί να δεχθεί νέο πλήγμα η κτηνοτροφία μας» σημειώνει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου καλεί όλους τους κτηνοτρόφους να παίρνουν μέτρα βιοασφάλειας. «Δηλαδή να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να κάνουν κλινικές εξετάσεις, να ειδοποιούν τους κτηνιάτρους σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα πρέπει να ειδοποιείται η κτηνιατρική υπηρεσία για τον εμβολιασμό όλων των νεαρών βοοειδών καθώς και για τον έλεγχο των ζώων τα οποία μετακινούνται».

«Παρακολουθούμε το κρούσμα το οποίο δεν είναι πολύ μακριά από τα σύνορά μας, προσπαθώντας να περιορίσουμε κατά το δυνατόν την εμφάνιση της ζωονόσου, αλλά αυτό που μας προβληματίζει για ακόμη μία φορά είναι η καθυστέρηση ειδοποίησης από τη γείτονα» καταλήγει ο κ. Πέτροβιτς.