Η εγχώρια αγορά έβγαλε αντίδραση και κινήθηκε ενδοσυνεδριακά κοντά στις 1.450 μονάδες, όμως η αρχική φόρα δεν είχε συνέχεια, με τους επενδυτές να περιορίζουν την αγοραστική τους δράση και τον τζίρο να παραμένει για άλλη μία συνεδρίαση σε χαμηλά επίπεδα. Στο τελευταίο συνετέλεσε -μεταξύ άλλων- και η σημερινή αργία στη Wall Street και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Οι τράπεζες ήταν ο μοναδικός κλάδος που ξανά αποτέλεσε το βασικό στήριγμα της αγοράς, χωρίς να βρει-εκτός εξαιρέσεων- ισάξιους συμπαραστάτες καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν τα βιομηχανικά blue chips.
Οι κινήσεις στο επιχειρηματικό πεδίο, τα deals που κλείνουν ή κυοφορούνται, καθώς και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων θα βρεθούν και αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, αποτελώντας καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος. Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουν μεγέθη πρώτου τριμήνου εταιρείες όπως ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Epsilon Net Cenergy Holdings και ΚΡΙ - ΚΡΙ, ενώ την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. της Noval Properties ΑΕΑΑΠ που ανήκει στον όμιλο Viohalnco.
Επίσης την Παρασκευή o οίκος Fitch θα ανακοινώσει τη νέα αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, όπου είναι πιθανή μια αναβάθμιση του outlook, δηλαδή των προοπτικών.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν πολλοί αναλυτές, εκτιμώντας ότι η μεσοχρόνια τάση δεν έχει αλλάξει και ότι θα συνεχιστούν οι εισροές κεφαλαίων, που θα συντηρούν και μπορεί να ενισχύσουν την ανοδική δυναμική της αγοράς.
Στις ευρωαγορές παρά το αρχικό «μούδιασμα» οι βασικοί δείκτες γύρισαν στο «πράσινο», με τον γερμανικό DAX να κερδίζει +0,37% και τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται +0,38%.
Μετοχές και δείκτες
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.481,23 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,24%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 81,98 εκατ.ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.494,49 μονάδες(+1,14%).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό +0,54%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό -0,41%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε +1,59%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+2,98%), της Εθνικής (+2,34%), της Eurobank (+1,87%) και της Motor Oil (+1,57%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-2,91%), της Coca Cola HBC (-2,22%), της Aegean Airlines (-2,10%) και της Viohalco (-1,98%).
Ανοδικά κινήθηκαν 50 μετοχές, 55 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.