Επιχειρήσεις

Euler Hermes: Υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα στις αγορές το 2018


Μετά την στασιμότητα που σημείωσε η ελληνική οικονομία το 2016 και την συρρίκνωση που κατέγραψε το 2015, αλλά και την τεράστια αβεβαιότητα που υπήρξε για την πορεία της οικονομίας, λόγω των καθυστερήσεων της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία φαίνεται να είναι σε θέση να επανέλθει σε θετική τροχιά το 2017 αναφέρει η Euler Hermes σε μελέτη της. Αισιόδοξη επίσης εμφανίζεται σε ό,τι αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2018 αλλά υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euler Hermes το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 1% το 2017 και 2,5% το 2018.  Σημαντική ώθηση στην οικονομία θα δοθεί από την άρση των περιορισμών κεφαλαίων κίνησης με το πρώτο βήμα να αναμένεται να γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το 2016 η Ελλάδα επέτυχε πλεόνασμα 4,2% επί του ΑΕΠ, οκτώ φορές πάνω του στόχου που είχε τεθεί για το έτος. Ωστόσο, στο συνολικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 0,7% του ΑΕΠ που είναι το 4ο υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλονταν στην αύξηση της φορολογίας, καθώς και στην μείωση των δημοσίων δαπανών. Η Ελλάδα δείχνει να μπορεί να καλύψει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2017 – 2018 χωρίς να χρειάζεται επιβολή νέων σκληρών μέτρων.

Το 2018 με την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης, η Ελλάδα θα μπορεί να εξασφαλίσει την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα μέτρα που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις και έχουν υπογραφεί θα εφαρμοστούν αλλά και νέα μέτρα θα εφαρμοστούν με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και κυρίως προς το τομέα των εξαγωγών.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016, η Ελλάδα απώλεσε τρεις θέσεις στην κατηγορίας Ευκολίας του Επιχειρείν καταλαμβάνοντας της 61η στο σύνολο των 190 ανεπτυγμένων οικονομιών.

Σημαντικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και για την υψηλή φορολογία που έχει επιβληθεί.

Το ΔΝΤ σημειώνει η Euler Hermes επιθυμεί να παρέχει χρηματοδότηση ωστόσο όταν υπάρξει σαφήνεια και διαφάνεια σχετικά με το χρέος και την βιωσιμότητα του.

Ελενα Ερμείδου