Επιχειρήσεις

Εθνική Ασφαλιστική: Το ιστορικό της πώλησης και το μέλλον


Σωρεία πληροφοριών, φήμες και διαρροές υπήρξαν για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Κυκλοφόρησαν από τον Οκτώβριο του 2016, αρχή γενομένης το συνέδριο των αντασφαλιστών στην Υδρα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα

της Ελενας Ερμείδου

Αρχικά ήθελαν την Allianz Γερμανίας να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Διοίκηση της Εθνικής, στην συνέχεια τηνΝΝ. Ελάχιστοι ήθελαν και την Interamerican. Αργότερα ήρθε και η πληροφόρηση από τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, για την EBRD σύμφωνα με τα πρότυπα που έγινε η συναλλαγή με την Ευρωπαϊκή Πίστη. Κάποιοι είχαν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την πώληση τμημάτων της Εθνικής Ασφαλιστικής.Στην συνέχεια και κυρίως από τις αρχές του 2017 ήρθε το ελληνοαμερικάνικο σχήμα Calamos - Exin Group, η κινεζική Fosun, η Gongbao, το Apollo investment fund.

Η Allianz, εξαιρετικά εσωστρεφής ασφαλιστική στην Ελλάδα για τα δεδομένα της Allianz Γερμανίας, έβγαλε διάψευση προς κάποια μέσα που ήθελαν το deal να έχει κλείσει. Η NN δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση, αλλά ούτε θα είχε και τις «αντοχές» να μπει σε τέτοια διαπραγμάτευση. Αλλωστε ήταν μικρό το ρεύμα που ήθελε τμήμα της Εθνικής Ασφαλιστικής να πηγαίνει στην Ολλανδική ασφαλιστική. H Interamerican από τις πρώτες και ισχυρότερες ασφαλιστικές στην Ελλάδα δεν θα είχε την ανάγκη να προχωρήσει σε μία τέτοια διαπραγμάτευση. Εχει χαράξει το δικό της μοντέλο, πορεύεται πάνω σε αυτό και με επιτυχία. Το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Πίστης ήταν τελείως διαφορετικό από της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η πώληση δε, τμημάτων, τι έγινε;

Από τους τρεις ξένους μνηστήρες της Εθνικής το Apollo Fund αποχώρησε νωρίς. Παρέμειναν «πιστοί» οι: Calamos - Exin Group, η κινεζική Fosun, η Gongbao και αυτή στην συνέχεια πέρασαν από το μικροσκόπιο των ξένων συμβούλων και της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Για να φτάσει, η Παρασκευή  3 Ιουνίου, ημέρα που θα ανακοινώνονταν ο νέος μέτοχος, και η απόφαση να πάρει αναβολή για μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Μπορεί σήμερα, μπορεί αύριο. Συνήθως οι συναλλαγές ανακοινώνονται σε χρόνους που λίγοι το περιμένουν, αν πάρουμε το παράδειγμα της ανακοίνωση ολοκλήρωση συμφωνίας της ERGO με την ΑΤΕ Ασφαλιστική.

Να σημειώσουμε την Παρασκευή 3 Ιουνίου αργά το απόγευμα βγήκε η είδηση ότι το ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά από την συνεδρίαση αποφάσισε να αναβάλλει την οριστική απόφαση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μέχρι την Παρασκευή έγκυρες πηγές από την αγορά ήθελαν το σχήμα Calamos - Exin Group να προκρίνεται με το τίμημα να ανέρχεται περί τα 750 εκατ. ευρώ για ποσοστό που αφορά στο 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Φέρεται μάλιστα να είχε δώσει υψηλότερο τίμημα από αυτό της Fosun. 

Η συμφωνία της πώλησης περιλαμβάνει και το τμήμα του bancassurance για 10 χρόνια.

Το παρασκήνιο της πώλησης

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αποτελέσει την μεγαλύτερη συναλλαγή της χρόνιας για την Ελλάδα. Ευνόητο είναι να τροφοδοτούνται διάφορα σενάρια, ανεπιβεβαίωτα ωστόσ που θέλουν την Fosun και του Κινέζους να συνομιλούν με την κυβέρνηση, με αφορμή την επικείμενη συναλλαγή για το χρέος της Ελλάδας, ή τις ΗΠΑ να συνομιλούν επίσης για αρχή εισροής επενδυτικών κονδυλίων και να επιζητούν μία ευνοϊκή συμφωνία.

Τονίζεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη. Είτε όμως από τους κινέζους, είτε από τους ελληνοαμερικάνους, είτε ακόμα και μέσα από τμηματική πώληση, αν θα μπορούσε να υπάρξει το σενάριο αυτό, ο δρόμος της χώρας προς την ανάπτυξη είναι μακρύς. Η κακή διαπραγμάτευση του 2015 που οδήγησαν σε δύο μνημόνια χωρίς χρηματοδότηση, η ανήκετος βλάβη που επέφεραν τα capital controls, οι επί επτά έτη συζητήσεις για αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου (παραλόγως το μόνο ζητούμενο) χωρίς να υλοποιούνται μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας και οι αλυσιδωτές συνθηκολογήσεις, ως επόμενο επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ο δρόμος για την ολική επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές θα είναι μακρύς και δύσκολος ακόμα και αν βγει δοκιμαστικά και υπάρξουν κάποιοι που αγοράζουν, άλλωστε δεν συμφέρει η αντικατάσταση φτηνού χρήματος από τους δανειστές της Ελλάδας με ακριβότερο από τις αγορές που επηρεάζει την βιωσιμότητα του χρέους. Το δε, ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ζητά μέτρα εξυγίανσης. Εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης της χώρας, όπως προβλέπεται, (βλ. Euler Hermes, Coface), το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%.

Η πώληση της Εθνικής βάσει των κανονισμών της ΕΕ που επιβάλλουν την απεμπλοκή των τραπεζών από τις θυγατρικές ασφαλιστικές τους και βάσει των σχεδίων αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας θα γίνει. Αποτελεί ένα βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν. Η αιτία της χώρας που περιήλθε σε αυτή την κατάσταση δεν είναι το μνημόνιο που επιζητούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και 7 χρόνια να επαναδιαπραγματευτούν κάτι το οποίο μας έχει οδηγήσει σε απανωτές συνθηκολογήσεις.