Επιχειρήσεις

ΕΤΕπ και EFSI πάνε κόντρα στην κερδοφορία ασφαλιστικών, τραπεζών


Ωθηση στις επενδύσεις υψηλού κινδύνου επιχειρεί να δώσει η ΕΕ, ωστόσο, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το οποίο δεν πληροί τα κριτήρια όσο τα private capitals για τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις αναφέρει η GDV, die Deutschen Versicherer.

Τραπεζίτες και ασφαλιστές χάνουν έδαφος με την υπέρ – λειτουργία της ΕΤΕπ,  καθώς οι Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τρέχει προγράμματα με τον EFSI με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός μεταξύ του οργανισμού, του ταμείου και των ασφαλιστών να είναι έντονος.

«Εχουμε δει έργα να χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ, τον EFSI, τα έργα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες επενδυτές» δηλώνει ο Dresbach, Head of Investment Strategy στην Axa Group.
Από τον Ιούλιο του 2016, η ΕΤΕπ εμπλέκεται στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων δια μέσου του EFSI. Το fund αποτελεί μέρος του επενδυτικού Juncker, μέσω του οποίου ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker στοχεύει στην ανάπτυξη της ΕΕ.

Ο EFSI διαθέτει πάνω από 21 δισεκ.ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση, έρευνα, ειδικά στην στήριξη των μικρό - μεσαίων επιχειρήσεων. Η ΕΕ επιζητά 315 δισεκ. να χρηματοδοτηθούν κυρίως από ιδιώτες επενδυτές 

Ωστόσο, διατυπώνονται αμφιβολίες για το εάν τα funds αυτά θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που έχουν ορισθεί. Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί καινοτόμες πρωτοβουλίες σε χώρες όπως η Εσθονία και η Λετονία. Ωστόσο συνεισφέρει και σε έργα που δεν διακρίνονται για την καινοτομία τους, όπως είναι κάποιοι αυτοκινητόδρομοι στην Γερμανία και κάποιες αγροτικές φάρμες στην Ελβετία ή ανεμογεννήτριες στην Σουηδία. Η εταιρεία μηχανικών Heidelberger Druckmaschinen επίσης έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Heidelberger Druckmaschinen δεν είναι μικρός παίκτης στην αγορά με τζίρο 2,5 δισεκ. ευρώ.

«Η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει έργα υποδομών τα οποία θα είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών» δήλωσε o Holger Kerzel, Head of Equity Portfolio Managements στην  MEAG, την θυγατρική διαχείρισης κεφαλαίων της Munich Re.

Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διερωτηθεί ο EFSI χρησιμοποιείται για αυτό που έχει προοριστεί.

Τα έργα αυτά είχαν προγραμματιστεί πριν τον EFSI. Θα είχαν εκτελεστεί με φυσιολογική χρηματοδότηση. Ο όρος «πρόσθετες επενδύσεις» ως εκ τούτου δεν έχει εφαρμογή σε αυτούς τους τομείς δηλώνει Tim Ockenga, Head of Investments GDV

Η Βρυξέλλες δε,  ετοιμάζονται να επεκτείνουν τον EFSI

Το παρόν πρόγραμμα του EFSI έχει διάρκεια μέχρι το 2018, ωστόσο η Κομισιόν σχεδιάζει να το επεκτείνει μέχρι το 2020. Θέλει επίσης να ρίξει άλλα 12,5 δισεκ. ευρώ και να αυξήσει τον όγκο στα 33,5 δισεκ. ευρώ στοχεύοντα στα 500 δισεκ.

Ελενα Ερμείδου