Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε σήμερα ότι χορηγεί στην Ελλάδα δάνειο ύψους 220 εκατ. ευρώ για την προστασία της χώρας από πλημμύρες και πυρκαγιές που εκδηλώνονται συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και από άλλες φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί. Τα κονδύλια θα διατεθούν για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης, drones, οχημάτων διάσωσης και κέντρων ελέγχου.
Μέσω της χρηματοδότησης στηρίζεται το πολυετές εθνικό πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Το 2017 και 2018 η Ελλάδα επλήγη από φονικές πυρκαγιές και από καταστροφικές πυρκαγιές το 2021 και το 2023 καθώς επίσης ήρθε αντιμέτωπη με καταστροφικές πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023.
«Τα τελευταία χρόνια, γίναμε αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής που προκλήθηκε από τις θανατηφόρες πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Κυριάκος Κακουρής. «Με τη χρηματοδότηση αυτή η χώρα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά σε περίπτωση καταστροφών, να προστατέψει τις ανθρώπινες ζωές και να προετοιμαστεί καλύτερα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και πανδημιών».
Η επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή του Ομίλου ΕΤΕπ, που υλοποιείται σε όλη την ΕΕ, και αποτελεί συνέχεια ενός αρχικού δανείου ύψους 375 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2021.
«Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεσμεύτηκα στον πρωθυπουργό και τους συμπολίτες μου ότι θα υλοποιήσω με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. Ένα εμβληματικό, βαρύ πρόγραμμα για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε κονδύλια ύψους 2,1 δισ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και τη θωράκιση της χώρας έναντι των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η ραγδαία εξελισσόμενη κλιματική κρίση σε όλο τον πλανήτη. Είμαι υπερήφανος που μέσα σε μερικούς μήνες καταφέραμε όχι μόνο να ολοκληρώνουμε την προκήρυξη του συνόλου των έργων, αλλά και να προχωρούμε σταδιακά στο επόμενο στάδιο, τη συμβασιοποίησή τους. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που αποτελεί τη μια από τις τρεις πηγές χρηματοδότησης του ΑΙΓΙΣ, για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει στην προσπάθεια υλοποίησης ενός προγράμματος καθοριστικού για την προστασία πάνω απ' όλα της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των συμπολιτών μας και φυσικά του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της χώρας μας,» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας.
«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον σύγχρονο κόσμο. Οι καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία "Daniel" καταδεικνύουν τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών πόρων και τον ρόλο προγραμμάτων όπως το «Αιγίς». Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, και σε συνεργασία με φορείς όπως η ΕΤΕπ, προς όφελος της Πολιτικής Προστασίας και της προστασίας του Περιβάλλοντος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης.
Το νέο δάνειο, παράλληλα με εκείνο του 2021, αποτελεί την πρώτη άμεση στοχευμένη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Ελλάδα. Πρόκειται επίσης για το μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης που έχει διαθέσει η ΕΤΕπ για τη διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης ως το 2025, θα αναδιαρθρώσει την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα, επιτρέποντας ταχύτερη απόκριση, ενισχυμένη τοπική ετοιμότητα και συντονισμό καθώς και προμήθεια βελτιωμένου εξοπλισμού.
Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την Ελλάδα
Η νέα χρηματοδότηση καλύπτει την παροχή εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας στο ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών για την κατάσβεση πυρκαγιών, καθώς και την εκκένωση σε περιπτώσεις περιστατικών έκτακτης ανάγκης υγειονομικής φύσης.
Η πρόληψη καταστροφών, η ετοιμότητα και η απόκριση θα αναβαθμιστούν με τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας και νέων δικτύων επικοινωνιών και συστημάτων πληροφορικής που θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας.
Διασφάλιση βέλτιστων πρακτικών για την πρόληψη καταστροφών
Εμπειρογνώμονες από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΤΕπ συνεργάζονται από το 2021 που συνήφθη η δανειακή σύμβαση και θα συνεχίσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της νέας χρηματοδοτικής συμφωνίας για την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συνεργασία αυτή με τη σειρά της θα ανατροφοδοτήσει μέτρα πρόληψης καταστροφών στην Ευρώπη.
«Κατά την υλοποίηση των επενδύσεων, η ΕΤΕπ, μέσω του Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της (Advisory Hub), και οι ελληνικές αρχές θα ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και θα μεριμνήσουν για την αξιοποίηση της εμπειρίας, που θα αποκτηθεί από αυτό το εμπνευσμένο σχέδιο, σε μελλοντικά έργα που θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη της ΕΤΕπ σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο κ. Κακουρής.
Βελτίωση της συνεργασίας των εθνικών αρχών πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη
Το πρόσφατο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα βελτιώσει τον συντονισμό στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της αντιμετώπισης καταστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένος εξοπλισμός για να βοηθήσει και άλλες χώρες που χρειάζονται βοήθεια. Το αποθεματικό αυτό επιτρέπει την αξιοποίηση από τα κράτη μέλη της ΕΕ των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, των αεροσκαφών για εκκένωση σε περιπτώσεις περιστατικών έκτακτης ανάγκης υγειονομικής φύσης, του αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού και κινητών νοσοκομείων.