Τράπεζες

Ποιους και πόσο θα επιβαρύνει η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ


Εννέα στα δέκα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα θα φέρουν στους δανειολήπτες «φουσκωμένους» λογαριασμούς μετά την «τζάμπο» αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,75%, ενώ πολύ ακριβότερα, σε σχέση με την περίοδο πριν την έναρξη του νέου κύκλου αύξησης επιτοκίων, θα γίνουν τα νέα δάνεια. Αντίθετα, στις καταθέσεις οι τράπεζες θα περάσουν μικρό μέρος της αύξησης των βασικών επιτοκίων, αφού στην παρούσα φάση έχουν περισσότερη ρευστότητα από όση χρειάζονται και δεν πρόκειται να προσπαθήσουν να προσελκύσουν καταθέσεις.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα για τις επιδράσεις της τελευταίας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ, που έχει φέρει θεαματική ανατροπή των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, καθώς μέσα σε μια περίοδο λίγων μηνών η ΕΚΤ όχι μόνο εγκατέλειψε την πολιτική μηδενικών/αρνητικών επιτοκίων, αλλά έχει αυξήσει, σε δύο βήματα, συνολικά κατά 1,25% τα βασικά της επιτόκια (0,50% + 0,75%).

Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι μεγάλες κερδισμένες από αυτή την αλλαγή πολιτικής, καθώς θα τους δοθεί, ύστερα από πολλά χρόνια, η ευκαιρία να αυξήσουν τα περιθώρια επιτοκίων, περνώντας στους δανειολήπτες σχεδόν το σύνολο της αύξησης των βασικών επιτοκίων και στους καταθέτες ένα μικρό μέρος της.

Θα κερδίσουν οι τράπεζες

Όπως εκτιμούν αναλυτές, το περιθώριο επιτοκίου των ελληνικών τραπεζών, που διαμορφωνόταν σε 3,5% τον Ιούλιο, θα κινηθεί προς το 4% και πιθανότατα θα το ξεπεράσει, καθώς, σύμφωνα με υπολογισμούς της HSBC, το 90% με 95% των δανείων στην Ελλάδα είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ οι τράπεζες χρηματοδοτούν τους ισολογισμούς τους κατά 60% με καταθέσεις πολύ χαμηλού κόστους.

Οι δανειολήπτες κυμαινόμενου επιτοκίου θα αρχίσουν να παίρνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς το επόμενο διάστημα, καθώς θα ενσωματώνεται η αυτόματη αύξηση επιτοκίου. Για ένα επιχειρηματικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο 5,5% σήμερα, η μετάβαση στο αυξημένο επιτόκιο στο 6,25% σημαίνει μια επιβάρυνση περίπου κατά 75 ευρώ τον μήνα. Περίπου κατά 50 ευρώ θα αυξηθεί η δόση σε ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με 30ετή διάρκεια, με μια αύξηση του επιτοκίου από το 3,75% στο 4,50%.

Ακριβότερα τα νέα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια, όσοι αναζητήσουν ένα στεγαστικό θα βρεθούν χαμένοι, σε σχέση με τη συμφωνία που θα επιτύγχαναν πριν αρχίσει ο κύκλος αύξησης κατά 1,25% συνολικά. Για ένα δάνειο 20ετούς διάρκειας, η δόση πριν τις αυξήσεις θα ήταν 554 ευρώ, αλλά τώρα θα ανεβεί τουλάχιστον στα 619 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει ο δανειολήπτης 65 ευρώ περισσότερο.

Στα νέα επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα ακολουθήσουν πολιτική δύο ταχυτήτων: στα μικρότερα δάνεια, οι αυξήσεις θα περάσουν αυτόματα και στο σύνολό τους, αλλά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, όπου έχει αναπτυχθεί έντονος ανταγωνισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι πιο συγκρατημένες.

Στις καταθέσεις, όπως έχει γράψει το Σin, η διάβρωση από τον πληθωρισμό θα συνεχισθεί. Πλέον το πραγματικό επιτόκιο είναι βαθιά αρνητικό, περίπου -10% και αυτό δεν θα αλλάξει άμεσα, αφού ούτε ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει απότομα, ούτε και οι τράπεζες να προσφέρουν σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων στους καταθέτες.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες προσφέρουν σήμερα στους ιδιώτες καταθέτες επιτόκιο μόλις 0,03% για νέες καταθέσεις, ενώ για τις νέες καταθέσεις επιχειρήσεων πληρώνονται... φύλακτρα, αφού το μέσο επιτόκιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούλιο, ήταν αρνητικό (-0,01%). Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε μία αύξηση επιτοκίου συνολικά κατά 1,25%, οι τραπεζικές διοικήσεις αναμένεται να περιορισθούν σε πολύ μικρές αναπροσαρμογές στα επιτόκια καταθέσεων.