Οικονομία

Έρχεται η τέλεια ενεργειακή καταιγίδα – Η Ευρώπη ετοιμάζεται


Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλύσεων που γίνονται από θεσμούς, φορείς και ειδικούς συγκλίνουν στο ακόλουθο δυσάρεστο συμπέρασμα για την Ευρώπη: η τέλεια ενεργειακή καταιγίδα βρίσκεται προ των πυλών της Γηραιάς Ηπείρου και θα την… σαρώσει, εφόσον η Ρωσία δεν ανοίξει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου μετά την 21η Ιουλίου.

Κορυφαίοι  ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά ηγέτες των χωρών και σημαίνοντες παράγοντες στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ευρώπης, «συμβιβάζονται» με την… ιδέα ότι το καταστροφικό σενάριο που πρωταγωνίστρια τη Ρωσία και θύμα τις χώρες της Ενωσης, θα πραγματοποιηθεί τον επερχόμενο χειμώνα. Ο συμβιβασμός έχει την έννοια αποδοχής της ωμής πραγματικότητας, αυτής που αποτυπώνει ότι η Ευρώπη είναι έρμαιο των διαθέσεων της Μόσχα και η τελευταία έχει τη δύναμη να γονατίσει ενεργειακά την πρώτη. Και είναι πολύ πιθανό να το κάνει…  Λειτουργώντας, λοιπόν, με όρους πολιτικού ρεαλισμού η Ευρώπη, είτε σε επίπεδο Βρυξελλών είτε σε εθνικό, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για το κακό που έρχεται. 

Η Κομισιόν επεξεργάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που η Ρωσία κρατήσει κλειστό τον Nord Stream. Οι βασικές δομές του σχεδίου δεν μας είναι άγνωστες, έχουν επαναδιατυπωθεί και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λήψη μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές.

Επιβολή δελτίου παροχής φυσικού αερίου, εξοικονόμηση ενέργειας και περικοπή κατανάλωσης από μεγάλες βιομηχανίες, εξετάζονται εμπεριέχονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έχει «σκαρφαλώσει» ξανά σε πολύ υψηλά επίπεδα (184 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα), οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Κοινό πλαίσιο δράσης δεν υπάρχει ούτε για… αστείο, οπότε καθείς πράττει κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της χώρας του. Η Γερμανία επιστρατεύει τις εφεδρείες των λιγνιτικών μονάδων, ενώ κι άλλες κεντροευρωπαϊκά κράτη, που είναι εξαρτώμενα σε μεγάλο βαθμό από την ρωσική ενέργεια, δηλώνουν έτοιμα να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη συνταγή.

Στη Γαλλία και στην Ιταλία, που επίσης πληρώνουν ήδη ακριβά το τίμημα των ρωσικών ενεργειακών παιχνιδιών, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων καλούν τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μάριο Ντράγκι, να εφαρμόσουν αντιδημοφιλή μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η ολική κατάρρευση, αν η Μόσχα το πάει μέχρι τέλους. Ζητούν, μεταξύ άλλων αύξηση των τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ολοι συμφωνούν πως το κακό... έρχεται

Άπαντες, πάντως, ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λε Μερ δήλωσε ότι η διακοπή ροής του ρωσικού αερίου είναι το πιο πιθανό σενάριο που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, άποψη με την οποία ταυτίζεται και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που φοβάται κατάρρευση της αγοράς ενέργειας στη Γηραιά Ηπειρο. Ο Πολωνός υπουργός Ενέργειας, Μίχαλ Κουρτίκα, πρόβλεψε ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια «τέλεια καταιγίδα» αυτόν τον χειμώνα, ενώ δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις του Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος υποστήριξε ότι ««αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος για την Ευρώπη. Μια τέτοια κατάσταση «μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία».
 

Διαβαστε επισης