Η νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton αποκαλύπτει ότι, με την έναρξη του 2016, οι προοπτικές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, παρά τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μεταναστευτική κρίση, την τρομοκρατία και το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το 2016 επιφέρει και νέα ερωτήματα καθώς οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ καταγράφουν πτώση της αισιοδοξίας, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις εξαγωγικές αγορές και τη δύναμη του Δολαρίου.
Παγκοσμίως, η επιχειρηματική αισιοδοξία, στις αρχές του 2016, βρίσκεται στο 36%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 3ο τρίμηνο του 2015 και μόλις 1 μονάδα παραπάνω από το 35% που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος.
Για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, τον θεμέλιο λίθο της σταθερότητας αποτελεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 38% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αναφέρουν αισιοδοξία σχετικά με την οικονομία τους για τους επόμενους 12 μήνες, ακριβώς το ίδιο ποσοστό με το 1ο και 3ο τρίμηνο του 2015. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ παρατηρείται πτώση της αισιοδοξίας από 74% σε 50% το 4ο τρίμηνο του 2015, η μεγαλύτερη σε σχέση με τις 36 χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Το 2016 δείχνει επίσης πιο αισιόδοξο και για τις επιχειρήσεις σε Ασία – Ειρηνικό καθώς και σε Λατινική Αμερική, αφού και οι δύο περιοχές καταγράφουν μεγάλη τριμηνιαία αύξηση αισιοδοξίας.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το ποσοστό αισιοδοξίας ανέρχεται σε -50%, σημειώνοντας μια ελαφρά αύξηση από το -60% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2015. Ως μεγαλύτερους παράγοντες της απαισιοδοξίας που σημειώνει η χώρα μας, οι επιχειρηματίες αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα με ποσοστό 92%, τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία με ποσοστό 66%, την έλλειψη χρηματοδότησης με ποσοστό 64% και τη μειωμένη ζήτηση και αυξανόμενα ενεργειακά κόστη με ποσοστό 36% και για τα δύο