Ελλάδα

Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Μοντέλα συνδικαλισμού εργοδοτών σε κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας


Να ανοίξει τη συζήτηση για τον συνδικαλισμό και ειδικότερα τον συνδικαλισμό εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων στις κοινωνίες του 21ου αιώνα επιχειρεί το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος με το νέο ερευνητικό κείμενο «Μοντέλα συνδικαλισμού εργοδοτών σε κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας: θεωρητικές προσεγγίσεις και πολιτικές προεκτάσεις».

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για κοινωνίες που παρά τα οικονομικά, περιβαλλοντικά, θεσμικά και ψυχολογικά αδιέξοδα δεν μπορούν πλέον να σταθεροποιηθούν παρά μόνο δυναμικά, κλιμακώνοντας δηλαδή συνεχώς την υλική ανάπτυξη, την τεχνολογική-πολιτισμική επιτάχυνση και την καινοτομία.

Σημειώνεται στον πρόλογο ότι «στόχος της μελέτης είναι να τοποθετηθεί γύρω από το εξής ερώτημα: Ποιος τύπος συνδικαλισμού θα ήταν ικανός να προωθήσει εναλλακτικές σε αυτήν την αμείλικτη λογική της δυναμικοποίησης;».

Ακόμη, αναφέρεται ότι στο πρώτο κεφάλαιο της μελέτης, με βάση τη σύγχρονη κοινωνική θεωρία προσδιορίζεται η ιδιαίτερη κοινωνική λογική της ύστερης νεωτερικότητας και τα δομικά της στοιχεία, με έμφαση στις συνέπειες της δυναμικής σταθεροποίησης, ειδικά για τις λαϊκές τάξεις. Στο δεύτερο κεφάλαιο, εξετάζονται ορισμένες κεντρικές τάσεις κοινωνικής και πολιτισμικής μεταβολής στην Ελλάδα των τελευταίων τριάντα χρόνων και στο τελευταίο κεφάλαιο εξετάζεται κριτικά η σχέση του σύγχρονου συνδικαλισμού με τον ακραίο καπιταλισμό της κλιμάκωσης, ενώ επιχειρείται το σχεδίασμα ενός συνδικαλισμού διαφορετικού τύπου που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο-δημιουργό.

To κείμενο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Θεσμική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση της ΓΣΕΒΕΕ». Η πράξη υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του ΕΣΠΑ-Πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027.

Διαβαστε επισης